latinica  ћирилица
02/12/2019 |  11:59 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Doboj: Mladi umjetnik na simpatičan način ispravlja gramatičke greške

U Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju, do 10. decembra otvorena je izložba karikatura vjeroučitelja i ilustratora Bojana Јokanovića. Ovaj mladi umjetnik, karikaturom, uz pomoć crtanog junaka Sizifa, na simpatičan način ispravlja gramatičke greške.

Nikad dovoljno znanja o pravopisu, a da je to tako potvrđuju brojne pravopisne greške koje svakodnevno susrećemo. Bojan Јokanović upravo u tome nalazi inspiraciju i na šaljiv način uči pravilnom pisanju.

- Najstrašnije mi je rječica "ne". To je uvijek najveća boljka. Razumijem da je možda nekome teško da kaže da li je "nadalje" ili "na dalje", ali da neko ne razumije da se rječica "ne" piše odvojeno od glagola, to stvarno ne mogu da shvatim - navodi Јokanović.

Promovisana je i knjiga "100 Sizifovih pravopisnih pravila", slikovnica za djecu, koja je bila najtraženija na Sajmu knjiga u Beogradu.

- Važno je da sačuvamo naš jezik, kulturu i tradiciju i da se naša djeca od malih nogu uče pismenosti - kaže Slavica Gostimirović, profesorka srpskog jezika.

Јokanović već priprema novu knjigu, a radiće je na isti način, kroz karikaturu i uz pomoć crtanog lika Sizifa. Planira da uradi i bonton, a uskoro će promovisati molitvenik za najmlađe.