X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
02/12/2019 |  15:40 | Izvor: SRNA

Beograd želi jasniju situaciju u vezi sa budućnosti zapadnog Balkana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, ali i jasniju situaciju o tome šta članice EU vide kao budućnost zapadnog Balkana.
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Goll) -
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Goll)

Na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka sa šefom poslaničkog kluba Evropske narodne partije /EPP/ Manfredom Veberom i izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, Vučić je rekao da je za njega važno da Srbija nastavlja svoj evropski put.

- Mi sa EU imamo trgovinsku razmjenu u visini od 67 odsto - naveo je Vučić, dodavši da je sa sagovornicima imao dobre razgovore o važnim temama, od Kosova i Metohije do ekonomske situacije u zemlji.

Veber je istakao da je za EPP evropska perspektiva jasna i očigledna i to je signal ne samo za Srbiju, kao najvažniju zemlju regiona, već i za cijeli zapadni Balkan, prenijeli su beogradski mediji.

- Moja i naša poruka je da je Srbija veliki prijatelj i učinićemo sve što možemo da Srbiji dodamo jednu kredibilnu evropsku perspektivu - rekao je Veber.

On je naveo da EPP smatra da je posljednja odluka Evropskog savjeta da se blokira početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila velika istorijska greška koja nanosi štetu procesu proširenja, regionu i EU.

Upitan kada očekuje da Srbija zatvori pregovaračka poglavlja sa EU i za koliko poglavlja je stvarno spremna da budu otvorena, Veber je rekao da vidi jasnu spremnost kod kolega u Beogradu, kao i kod Vučića, da Srbija postane član EU.