latinica  ћирилица
02/12/2019 |  17:30 ⇒ 17:32 | Autor: SRNA

Hrvatska: Postignut dogovor, sutra počinje nastava

Postignut je kompromis između predstavnika hrvatske Vlade i sindikata prosvjete, pa će sutra u cijeloj Hrvatskoj početi nastava u osnovnim i srednjim školama, nakon više od mjesec dana štrajka.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima sidnikata obrazovanja da je riječ o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcionisanja sistema obrazovanja.

On je naveo da je Vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri odsto od 1. decembra, dodatnih jedan odsto od 1. juna iduće godine, te još dva odsto od 1. januara.

U Vladinom paketu je i povećanje božićnice sa 1.250 na 1.500 kuna, povećanje regresa sa 1.250 na 1.500 kuna /sa 168 na 201,6 evra/, dara za djecu sa 500 na 600 kuna /67,1 na 80,6 evra/, te otpremnine za oko 2.100 kuna /282 evra/.

Plenković je rekao da će štrajk biti plaćen.

Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da su sindikati postigli cilj koji je postavljen na početku, a to je nadoknada zaostajanja plata u sistemu obrazovanja za ostalim platama u javnim službama, od 6,11 odsto.

Mihalinec je dodao da je postignut cilj, zacrtana visina koeficijenata.

- Nenastavno osoblje dobiće iste iznose kao i nastavnici, samo ne kroz koeficijent. Upravo to pitanje nenastavnog osoblja, odnosno njihovih koeficijenata veže plate u svim javnim službama. Tu je bio najveći problem - rekao je Mihalinec.

On je dodao da je siguran da će zaposleni ovakvu odluku prihvatiti.

Štrajk prosvjetnih radnika u Hrvatskoj počeo je krajem oktobra.