latinica  ћирилица
02/12/2019 |  18:30 ⇒ 19:03 | Autor: sputniknews.com

FBI upozorio: Pametni televizori mogu da vas špijuniraju

Baš zato što se, za razliku od običnih televizora, povezuju na internet, pametni televizori su posebno ranjivi.
Elektronsko nadgledanje (foto: CC0 / piksabej) -
Elektronsko nadgledanje (foto: CC0 / piksabej)

U novoj objavi na blogu FBI američke savezne države Oregon objašnjava se da internet veza omogućava hakerima upad u vašu kuću preko neosiguranog televizora, preko kojeg može doći i do vašeg internet rutera.

- Hakeri takođe mogu da preuzmu kontrolu nad vašim neosiguranim TV-om. Na donjem dijelu spektra rizika mogu mijenjati kanale, igrati se sa jačinom tona i pokazivati vašoj djeci neprikladne snimke. U najgorem slučaju, mogu uključiti kameru i mikrofon vašeg televizora u spavaćoj sobi i potajno vas prisluškivati - piše FBI u tekstu upozorenja.

Osim toga, kamera i mikrofon koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućili glasovne naredbe i video-čet, hipotetički omogućuju i proizvođačima TV-a da vas prisluškuju.

Hakeri su već u januaru ove godine upali u hiljade Guglovih pametnih uređaja i onda to iskoristili da upozore korisnike na bezbjednosni bag koji omogućava hakovanje tog uređaja za striming.

Tu je, iako FBI to ne navodi, i mogućnost da te iste bezbjednosne ranjivosti iskorištavaju i obavještajne službe, piše hrvatski Indeks i podsjeća da je Vikiliks 2017. objavio veliki virtuelni sef s dokumentima o CIA "prikrivenom globalnom programu hakovanja" i metodama koje za to mogu koristiti, što uključuje i pametne televizore.

Kako da se osigurate

FBI u svom upozorenju daje i nekoliko korisnih savjeta za zaštitu od upada u vaš pametni TV:

- Saznajte koje sve mogućnosti vaš TV ima i kako možete da ih kontrolišete. Pretražite internet uz broj modela vašeg TV-a i riječi "mikrofon", "kamera" i "privatnost".

- Ne oslanjajte se na ugrađene bezbjednosne postavke. Promijenite lozinke ako možete i naučite kako da isključite kameru, mikrofon i opciju prikupljanja vaših ličnih podataka, ako je to moguće.

- Ako ne možete da isključiti kameru, ali ne želite da vas se preko nje bilo ko nadzire, lijepljenje neprozirnog selotejpa preko sočiva kamere je uvijek opcija.

- Provjerite mogućnost ažuriranja vašeg uređaja novim bezbjednosnim nadogradnjama.

- Provjerite politiku privatnosti proizvođača vašeg televizora i striming usluge koju koristite. Potvrdite za koje podatke želite da se prikupljaju, kako ih skladište i šta rade s njima.