latinica  ћирилица
02/12/2019 |  19:35 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Poslovna zona Incel: Stanje nije alarmantno, ali postoji rizik

Postoji rizik po eko-sistem i zdravlje ljudi, koji rade u poslovnoj zoni Incel u Banjaluci, ali stanje nije alarmantno. Ovo su nalazi prve faze upravljanja kontaminiranim zemljištem, koje je predstavio holandski ekspert, a kojeg je angažovao UNDP za sanaciju zemljišta, kontaminiranog piralenom i teškim metalima.

Rizik postoji, ali stanje u poslovnoj zoni Incela nije alarmantno, nalazi su prve faze rada UNDP-a i holandskog eksperta iz firme Tauv. Najugroženiji su radnici, koji se lako mogu zaštiti rukavicama, kombinezonima i maskama, a kako se zagađene čestice ne bi raznosile vjetrom i padavinama, zemljište treba pokriti zaštitnom folijom.

- Ono što je bitno da je zaključeno da nema većeg rizika ni po zdravlje ljudi i eko sistem. Nije potrebno poduzimati neke hitne mjere, jer ta opasnost ne postoji - istakla je Andrea Muharemović, voditeljka projekata za razvoj životne sredine UNDP.

Bodvin Foke, stručnjak holandske firme Tauv, takođe ističe da situacija nije alarmantna.

- U Holandiji imamo stotine lokacija, kao i sve industrijske zemlje koje imaju Braunfild i svi oni imaju neku vrstu plana upravljanja zemljištem., Dakle, situacija nije alarmantna - poručio je Bodvin Foke.

Foke kaže da nije moguće kompletno očistiti lokaciju Incela u naredne dvije godine. Riječ je o velikoj površini na kojoj je više od 50 godina bila industrijska zona, i zato je neophodno donijeti plan upravljanja kontaminiranim zemljištem.

- Predložili smo mapiranje svih mjesta na kojima se nalazi kontaminacija, nakon čega predlažemo iskopavanje i skladištenje zemljišta dok se ne dođe do konačnog uništenja. Predlažemo i da se uzorkuju sva manja odlagališta da bi se utvrdilo da li su kontaminirana, nakon čega slijedi skladištenje ili na licu mjesta, ili na nekoj drugoj lokaciji - dodao je Foke.

Andrea Muharemović, voditeljka projekata za razvoj životne sredine UNDP, napominje da je potrebnop uzeti i dodatne uzorke.

- U narednoj fazi potrebno je uzeti dodatne uzorke da bi se napravio plan upravljanja ovim zemljištem zbog čega konsultanti trebaju da još dva puta izađu na teren i uzmu uzorke - istakla je Andrea Muharemović.

A zašto to do sada nije urađeno holandski ekspert je vrlo jasan.

- To zavisi od onog ko će to platiti - poručio je Bodvin Foke, stručnjak holandske firme Tauv. 

U UNDP-u kažu da su obavljene dodatne analize, a da rezultat ima banjalučki Inspektorat, s kojim planiraju saradnju.