latinica  ћирилица
02/12/2019 |  19:35 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Radmanović: Program reformi uopšten, ne prejudicira članstvo u NATO

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je Program reformi BiH ne prejudicira članstvo u NATO i da će o tome odlučivati oni koji su pozvani po Ustavu, Predsjedništvo i parlament BiH.

- To je dovoljno da se kaže da smo se vratili unazad - dodao je Radmanović i ponovio da nije imao uvid u dokument Program reformi BiH, ali da ga je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik detaljno upoznao o sadržaju, te o tome na koje dijelove se odnose popravke.

Radmanović je za televiziju "N1" rekao da su ANP i Program reformi BiH različiti i po obimu, da je novi dokument osam puta manji, te da pokazuje da ima ključnih razlika.

 - Suština je u nespominjanju Akcionog plana za članstvo u novom dokumentu, a u onom se govorilo o MAP-u kao prioritetnom zadatku. U novom dokumentu nema reforme policije. Reformski program je uopšten, program koji govori o reformama u unutrašnjosti i spoljne politike, bezbjednosti, ali ne detaljiše se kao u ANP-u -  pojasnio je Radmanović.

Na konstataciju novinara da Radmanovićevi politički protivnici u Srpskoj kažu da je jedini Srbin koji je za NATO, on je istakao da nije za NATO, kao što nije ni 85 odsto građana Republike Srpske.

- Oni koji to tvrde pokušavaju da sakriju svoju želju da se to provede u NATO-u, to su pokazali na raznim mjestima, usvajajući strategije, a jedan se pohvalio da je on važna karika u reformi odbrane, a ne stranci i to pokušavaju da sakriju. Govorim o bivšem predsjedniku PDP-a, koji voli da priča na razne načine. Iz tih krugova dolazi ta priča - ističe Radmanović.

Radmanović je rekao da je odluka Predsjedništva da se Program reformi BiH ne objavljuje dok se ne formira novi saziv Savjeta ministara.

- Sam dokument nema ništa posebno zbog čega ne bi trebalo upoznati narodne poslanike. Odluka Predsjedništva je važeća i zato ga nema na Narodnoj skupštini Republike Srpske - napomenuo je Radmanović.