latinica  ћирилица
02/12/2019 |  19:45 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Lukašenko u Srbiji - slijede bilateralni sporazumi (FOTO)

Predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, počeo je dvodnevnu posjetu Srbiji, polaganjem vijenaca na spomenike oslobodiocima Beograda i crveno-armejcu. Sutra bi trebalo da budu potpisani bilateralni sporazumi. To je omogućeno Sporazumom o trgovini, koji je Srbija nedavno potpisala sa Evro-azijskom unijom.

Јedinom lideru, koji je Srbiju posjetio tokom NATO bombardovanja, to nikada nije zaboravljeno. Predsjednik Srbije dočekao ga je riječima: dobro došao, veliki i iskreni prijatelju Srbije.

Vučić, koji se sastao i sa delegacijom Evropskog paralmenta, rekao je da se neće izvinjavati zbog dobrih odnosa sa Istokom.

      View this post on Instagram

"Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije!" - predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je u zvaničnu posetu Republici Srbiji.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 2, 2019 at 6:41am PST

- Važno je da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmjenu u visini od 67 odsto. Imao sam sa sagovornicima dobre razgovore o važnim temama, od Kosova i Metohije do ekonomske situacije u zemlji - naveo je Vučić.

Svečani doček za Lukašenka počinje sutra u 10 časova, nakon čega će uslijediti potpisivanje bilateralnih sporazuma.

Lukašenko će, pretpostavlja se i zvanično potvrditi donaciju od četiri "Miga 29" Srbiji. Kreće se i u realizaciju Sporazuma o trgovini sa Evroazijskom unijiom, što će robnu razmjenu sa Bjelorusijom od 20 miliona uvećati dva do tri puta.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko položili su vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 2, 2019 at 7:49am PST

- Razmjena robe i rast razmjene robe je nešto što je najvažnije. To što se proizvodi u rs sa zadovoljstvom ćemo kupovati I takođe I praviti isporuke iz bjelorusije u Srbiju - istakao je Anatolij Hotko, ministar poljoprivrede Bjelorusije.

Bjelorusima je potrebno srpsko voće, a Srbiji maslac, odnosno proizvodi za konditorsku industriju, kaže ministar poljoprivrede.

-  Nema trgovine ako dve strane nisu zadovoljne - jasnu poruku poslao Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Šef diplomatije Bjelorusije, koji se sastao sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, naveo je da Srbija i ubuduće može da računa na podršku u očuvanju suvereniteta i teritorijalonog integriteta.