latinica  ћирилица
02/12/2019 |  20:00 ⇒ 20:02 | Autor: B92

Јoš jedna pljačka muzeja u Njemačkoj: Ukradeno ordenje Marksa i Lenjina

Iz berlinskog muzeja Štazi, koji se nalazi u bivšem sjedištu tajne policije Istočne Njemačke, ukradeni su medalje i nakit u vrijednosti od nekoliko hiljada evra.
Berlin (Foto: Sputnik/Јekaterina Česnokova) -
Berlin (Foto: Sputnik/Јekaterina Česnokova)

Provalnici su se u nedjelju ujutru popeli na krov iznad ulaza u berlinski muzej i kroz razbijen prozor na prvom spratu ušli u zgradu, prenosi portal Mondo.me.

Razbili su nekoliko staklenih vitrina i iz njih uzeli više odlikovanja, uključujući orden Karla Marksa, orden Lenjina i Orden heroja Sovjetskog Saveza, a potom su se spustili u kancelariju bivšeg šefa Štazija, Eriha Melke, gdje se nalazio nakit.

Među ordenjem koje su lopovi uzeli iz muzeja samo je jedan, i to zlatni Patriotski orden za zasluge bio original, dok su ostalih sedam bili replike, pišu svjetski mediji.

- Upad provalnika je uvijek neprijatan jer narušava osjećaj sigurnosti, ali što se tiče vrijednosti ukradenih eksponata, gotovo da nemamo razloga za zabrinutost - navodi direktor muzeja Јerg Drizelman.

Iz uprave Muzeja napominju da su provalnici sigurno znali da neke od medalja nemaju veliku materijalnu vrijednost, ali da će bez obzira na to pronaći oduševljene kupce među kolekcionarima istočnonjemačkih suvenira.

Od nakita su ukradene minđuše, prstenje sa biserima i dragim kamenjem i zlatni satovi, uglavnom predmeti koje je Štazi oduzimao od stanovnika Istočne Njemačke koji su pokušali da pobjegnu iz socijalističke države na Zapad, piše Mondo.

Od ujedinjena Njemačke, takvi predmeti su uglavnom vraćeni prvobitnim vlasnicima, a u muzeju se nalaze samo komadi čije vlasnike nije bilo moguće pronaći.

Ovaj incident dogodio se nedjelju dana nakon velike pljačke muzeja u Drezdednu.

Ona je po vrijednosti najveća pljačka ukradenog blaga u istoriji, pretekavši neriješenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu prije 30 godina kada je odnseno 13 umjetničkih djela vrijednosti 500 milliona dolara.