latinica  ћирилица
02/12/2019 |  20:34 ⇒ 20:35 | Autor: sputniknews.com

Tajanstveni signal otkrio novu vrstu zvjezdanog sistema (VIDEO)

Astronomi su otkrili radio signal čije je porijeklo teško objasniti. Јedna od hipoteza je da ga emituje novi tip zvjezdanog sistema, kažu britanski naučnici.
Zvjezdani sistem (foto: CC0 / piksabej) -
Zvjezdani sistem (foto: CC0 / piksabej)

Međunarodni tim istraživača otkrio je radio-signal koji emituje nebesko tijelo udaljeno oko 1.800 svjetlosnih godina od Zemlje, u blizini sazvežđa Јužna Ara. Posmatranje je obavljeno uz pomoć teleskopa MerKAT, u pustinji Karo u Јužnoj Africi.

Neobični signal nastao je od dvije zvijezde koje se vrte jedna oko druge. Međutim, ispostavilo se da je ovo otkriće vrlo teško objasniti.

Enigmatični zvjezdani sistem

Tim naučnika je zaključio da se izvor signala poklapa sa položajem zvijezde, koji se zove TIC 8332-2529-1. Ova zvijezda je relativno svijetla, pa su je u prošlosti zapazili brojni različiti optički teleskopi.

Astronomi su koristili podatke nastale posle više od 18 godina posmatranja zvijezda koje su sakupljali drugi optički teleskopi. Ispostavilo se da je u pitanju džinovska zvijezda koja je otprilike dvostruko veća od Sunca.

Analiza optičkog spektra otkrila je da zvijezda ima magnetno polje i da orbitira oko prateće zvijezde svakih 21 dan.

Tragovi ove prateće zvezde su vrlo nejasni, pa su naučnici zaključili da mora biti mnogo slabija od džinovske zvijezde. Međutim, otkrili su da je njena masa vjerovatno najmanje 1,5 puta veća od Sunčeve mase.

To znači da je prevelika da bi ova zvijezda bila bijeli patuljak, koji je često dio poznatih sistema binarnih zvijezda.

- Dakle, malo je vjerovatno da se radi o takvoj zvijezdi - napisali su autori u izvještaju.

Odakle dolazi radio-signal?

Radio-signal mogao bi da bude uzrokovan magnetnom aktivnošću džinovske zvijezde, slične solarnim olujama, ali mnogo svjetlijim i energičnijim, pretpostavljaju naučnici. Međutim, takve se erupcije obično primećuju u patuljastim zvijezdama, ali ne i u džinovskim.

Pretpostavlja se da signal potiče iz zvjezdanog sistema formiranog od džinovske zvijezde i njene zvijezde pratioca.

- S obzirom na to da se svojstva sistema ne uklapaju u naše trenutno znanje o binarnim zvijezdama, može se pretpostaviti da je reč o potpuno novoj klasi - rekao je Ben Stapers, jedan od autora studije.

- To bi moglo biti neka vrsta egzotičnog sistema kakvu nikada ranije nismo vidjeli, uključujući ogromnu zvezdu koja orbitira sa neutronskom zvijezdom ili crnom rupom - ističe istraživač Laura Nikole Drajzen.

Naučnici su takođe objavili da će nastaviti da posmatraju izvor signala i džinovsku zvijezdu naredne četiri godine, kako bi potvrdili svoje pretpostavke.