latinica  ћирилица
02/12/2019 |  21:22 ⇒ 03/12/2019 | 08:41 | Autor: SRNA

Nevesinju 10.000 evra za saniranje posljedica zemljotresa

Opština Budva izdvojiće po 10.000 evra za pomoć opštini Nevesinje u Republici Srpskoj i Albaniji za saniranje posljedica od nedavnih razornih zemljotresa.
Nevesinje nakon potresa (foto:Radio Nevesinje / RAS Srbija) -
Nevesinje nakon potresa (foto:Radio Nevesinje / RAS Srbija)

- Duboko potreseni zbog ovih tragičnih događaja, razumijevanjem i podrškom Budva i u ovim teškim trenucima stoji na raspolaganju opštinama pogođenim ovim teškim nepogodama - saopšteno je iz opštine Budva.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja opštine Budva pridružili su se Nacionalnom timu za evakuaciju povrijeđenih, pretragu i spašavanje iz ruševina koji je otputovao za Albaniju, gdje će zajedno sa kolegama iz zemalja Evrope pomoći u saniranju posljedica razornih zemljotresa.

Na području Nevesinja 26. novembra registrovan je zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihterovoj skali, koji se osjetio u svim opštinama na području istočne Hercegovine. Nakon ovog, zabilježeno je još nekoliko potresa, a posljednji jutros bio je jačine 3,8 stepeni Rihterove skale.

Zemljotres snage 6,4 stepena Rihterove skale u kojem je poginula 51 osoba, a više od 3.000 ljudi povrijeđeno, pogodio je Albaniju 26. novembra. Od tada je zabilježeno nekoliko stotina potresa usljed smirivanja tla, a posljednji jačine 4,3 stepena registrovan je danas.