latinica  ћирилица
02/12/2019 |  22:42 ⇒ 03/12/2019 | 00:43 | Autor: SRNA

Јedino Srpska održiva u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da u BiH može da bude održiva jedino Republika Srpska i da nikada neće postojati "republika BiH".
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Dodik je istakao da BiH ostaje problem, da tu nema pomirenja, kao i da muslimani žele cijelu zemlju za sebe, te da se pokušava nametnuti da su Srbi krivi za sve.

- Zato je BiH nikakva zemlja, mi se od nje na neki način odričemo u nekom smislu, nju svojataju muslimani. Muslimani efektivno kontrolišu 25 odsto teritorije i to mogu da kažu da je njihovo - rekao je Dodik za TV Hepi.

Dodik je dodao da oni neće odustati od tog svojatanja, ali je napomenuo da znatan dio Federacije BiH pripada Srbima.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da je Republika Srpska odmah nakon izbora prošle godine formirala vlast, za razliku od Federacije BiH i nivoa BiH.

Dodik je naglasio da su Srbi skloni da budu istorijski naivni i da prave istorijske greške i da donesu odluke koje ih kasnije koštaju mnogo.

- Ono što je najgore u BiH, jeste pokušaj da se zaustave procesi, da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle. Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH, ona je formirana da bude nezavisna država - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Srpska svoju nezavisnost branila u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine velike sile, kao što je Amerika, priznale Republiku Srpsku.

- Mi smo naučili da bez države nema slobode - istakao je Dodik.

On je dodao da Srbija i Srpska zajednički obilježavaju neke istorijske datume, kao što je stradanje u Јasenovcu.

Dodik je naveo da je matrica iz inostranstva je da su Srbi krivi za sve, da pokušavaju da se satanizuju Srbi, te podsjetio da je bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun natjerao vlasti Srpske da verifikuju izvještaj o Srebrenici, koji je bio jedini dokaz krivice koja se nametala Srbima.

On je dodao da Haški tribunal, koji je presudio Srbima šest doživotnih robija i oko 760 godina zatvora, nije samo izricao presude, nego i pisao istoriju, te dodao da je izvještaj o Srebrenici namješten da se napravi bilo kakav osnov za presudu Srbima.

- Mi smo u Narodnoj skupštini Republike Srpske poništili taj izvještaj i rekli da želimo da bude napisana stvarna istina - naglasio je Dodik.

Govoreći o Srbiji, Dodik je istakao da je to najmoćnija zemlja zapadnog Balkana, ali da se to uvijek pokušavalo sprečavati, te naglasio da sadašnje vlasti u Srbiji i Srpskoj potpuno autonomno rehabilituju srpsku nacionalnu i državnu poziciju na ovim prostorima.

Dodik je poručio da Srbi ne smiju da zaborave svoju istoriju i da uvijek treba da obilježavaju datume teških stradanja.

On je poručio da je plan srpskog naroda za ovaj vijek plan nacionalne integracije.

Povezane vijesti:

Dodik: SDS i PDP nisu dovoljno branili ustavne nadležnosti Srpske

Srpska protiv članstva u NATO

 

Dodik: Značajna pomoć Srbije Srpskoj i Srbima u FBiH