latinica  ћирилица
03/12/2019 |  00:20 ⇒ 00:46 | Autor: SRNA

Dodik: Značajna pomoć Srbije Srpskoj i Srbima u FBiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je pomoć koju Srbija pruža Republici Srpskoj najkonkretnija i najvidljivija do sada, ističući da u tom kontekstu u Srpskoj neće biti nijedne lokalne zajednice bez investicije iz Srbije.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Nama u Republici Srpskoj je to izuzetno značajno, da ljudi osjećaju pomoć Srbije - rekao je Dodik.

On je istakao da se to isto odnosi i na Srbe u Federaciji BiH /FBiH/.

- Ono što smo kreirali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ja jeste da u svakoj opštini u Srpskoj i u četiri u Federaciji /sa srpskom većinom/ bude otvoren neki objekat. Sada treba da bude otvoren vrtić u Brčkom koji će nositi naziv "Beograd" - rekao je Dodik za Televiziju Hepi.

On je naveo da Republika Srpska i Srbija pomažu opštine Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac u FBiH.

- Radimo da pomognemo našim zajednicama tamo, bili smo u poseti Drvaru Vučić i ja i ići ćemo ponovo - rekao je Dodik.

On je rekao i da će sa Vučićem posjetiti i Grahovo gdje se nalazi rodna kuća Gavrila Principa koju bi, kako je naveo, Vučić ponovo želio da posjeti.

Dodik je podsjetio da se u Drvaru gradi pogon Јumka u kojem će biti zaposleno stotinu radnika.

- To je velika pomoć za Drvar. Zahvalan sam Vučiću i Vladi Srbije za to, a i za mnoge druge podrške - istakao je Dodik.

On je istakao da je namjera da Srbija i Republika Srpska budu povezane novim auto-putem, te da vjeruje da će sada to ubrzati novi saziv Savjeta ministara, koji će biti izabran do Nove godine.

- Mi smo prije sedam dana usvojili parcelaciju za trasu koja ide od mosta na Rači prema Bijeljini, veoma smo spremni i vjerujem da će već na proljeće ta trasa početi da se radi - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, potrebno je da BiH, kao što je to učinila Srbija, potpiše međudržavni sporazum sa Turskom, da bi bilo riješeno pitanje finansiranja i izvođenja radova.

- Mi imamo dogovor o tome, ali još nemamo potpisan ugovor. Tu kada dodate da nije bilo Savjeta ministara, koji je nešto radio, onda je i razumljivo zašto nema - naveo je Dodik.

Kada je riječ o političkim pitanjima, Dodik je poručio da Republika Srpska neće priznati samoproglašeno Kosovo, koje, kako je naveo, ne priznaje ni BiH, jer ni ne može bez saglasnosti Srpske.

On je naglasio da su Srbi u Republici Srpskoj prošli veoma teško vrijeme i posljednjih godina se jako teško oporavljaju, kao što je teška i pozicija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Za sve to, što smo se mi borili, za svoja prava i što se bore Srbi na Kosovu za svoja prava, najlakše je bilo Zapadu da optuži Srbiju i da kolektivno kažnjava Srbe - rekao je Dodik.

Dodik je, komentarišući to što je na naslovnoj strani nedjeljenika NIN objavljenoj na društvenim mrežama 27. novembra bila fotografija snajpera koji nišani na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i na kojoj je i on u pozadini, rekao da je to morbidno.

- Apsolutne slobode ne postoje. Sloboda koja ugrožava slobodu drugoga ne može da se prihvati. Nije mi bilo svejedno, vidim da je opšta haranga na predsjednika Vučića, a mogu da svjedočim o dobrim stvarima, koje je on učinio - rekao je Dodik.

On je ukazao da oni koji to čine jesu isti oni koji tvrde da je u Srbiji navodno ugrožena medijska sloboda.

- Pa kako je ugrožena i kako se živi u diktaturi kad tako nešto možete da uradite? Ako ste tako slobodnoumni uradite to u Americi - poručuje Dodik.

On je naglasio da se Republici Srpskoj ne sviđa to što se u Srbiji na ovakav način pokušava stvoriti negativna atmosfera.

- Mi to ne volimo, mi volimo jaku Srbiju, mi živimo za jaku Srbiju. Srbi iz Republike Srpske su zagledani u Srbiju - rekao je Dodik.

On je ocijenio da ukupna politička javnost u Srbiji treba da se smiri i istakao da se treba poštovati legitimitet, koji se jedino stiče na izborima "svidjelo se to kome ili ne".

Kada je riječ o napadu na Vučića u Potočarima prije četiri godine, Dodik je naveo da, iako su poznati svi podaci o tome ko je to učinio, po tom pitanju ništa nije urađeno i niko nije odgovarao.

- Policija Republike Srpske je identifikovala sve te učesnike i zna se ko je napao Vučića. I onda je to prebačeno u Sarajevo, jer je takav sistem. Ostaje otvoreno pitanje - zašto se vlast u Sarajevu nije pobrinula da kazni počinioce? Oni njih štite, a onde su došli Srbi u organe bezbednosti koji to isto tako nisu radili i koji su dali pokriće za nečinjenje - kaže Dodik.

On vjeruje da će sada biti pokušano da ponovo budu procesuirani odgovorni.

- Mi imamo sve podatke kao i službe u Srbiji. Tu ima slika i sve možete da vidite i ne možete da sakrijete - rekao je Dodik.

Povezane vijesti:

Srpska protiv članstva u NATO

Јedino Srpska održiva u BiH

Dodik: SDS i PDP nisu dovoljno branili ustavne nadležnosti Srpske