latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:14 ⇒ 11:00 | Autor: SRNA

UN: 2019. godina jedna od najtoplijih

Ova godina bila je jedna od najtoplijih od kada se vrše mjerenja, na kraju "izuzetno" vruće decenije, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija /SMO/.

Prethodna decenija bila je najtoplija od 19. vijeka, a posljednjih pet godina takođe su bile najtoplije od kada se vode arhive, navodi tijelo UN.

Ove godine temperatura je veća za 1,1 stepen Celzijusov u odnosu na predindustrijsko doba, po čemu je 2019. na putu da bude druga ili treća najtoplija od kada se obavljaju mjerenja, pokazuju podaci od januara do oktobra.

SMO upozorava da nivo mora raste sve brže, da se led topi i da nekadašnji "stogodišnji" toplotni talasi i poplave postaju sve češći, prenijela je agencija PA.

Milioni ljudi primorani su da napuste svoje domove zbog ekstremnih vremenskih pojava poput ciklona, uragana i poplava.

Ova godina donijela je suše u mnogim dijelovima svijeta i dva velika toplotna talasa u Evropi, krajem juna i krajem jula.

"Ukoliko sada ne preduzmemo hitnu klimatsku akciju, onda ćemo se kretati prema povećanju temperature za više od tri stepena Celzijusova do kraja vijeka, uz još štetniji uticaj na ljudsko blagostanje", izjavio je generalni direktor SMO-a Pateri Talas.

Izveštaj je objavljen u vrijeme kada su se predstavnici država sastali u Madridu radi nove runde pregovora o klimi pod okriljem UN.

Učesnici sastanka su pod pritiskom da usvoje ambiciozniji plan o smanjenju emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i dovode do klimatskih promjena.