latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:20 | Autor: SRNA

"Dnevnik Diane Budisavljević" od 5. decembra u bioskopima Srpske

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" govori o snazi dobra, hrabrosti pojedinca i o mogućnosti da malim koracima dođemo do velikih rezultata, a u sebi probudimo nadu da možemo bolje, pogotovo jer je to naša priča, to smo mi, to je naša istorija, rekla je režiser i producent ovog ostvarenja Dana Budisavljević.
Film Dnevnik Diane Budisavljević - Foto: Screenshot/YouTube
Film Dnevnik Diane BudisavljevićFoto: Screenshot/YouTube

Budisavljevićeva je istakla da nije težila spektaklu, jer joj se čini da su se svi toga nagledali.

- Za nas, na području Hrvatske, BiH i Srbije kojih se to najviše tiče, iz perspektive pokušaja revizije istorije, činilo mi se da je najvažnije da je film istinit i neoboriv, te da je dostojanstveno vjerodostojan - rekla je Budisavljevićeva.

Govoreći o stvaranju filma na osnovu svjedočenja iz dnevnika Diane Budisavljević i istorijskih činjenica, ona je istakla da joj je bilo najvažnije da se ne ogriješi o Dianu, njenu sudbinu i istorijske činjenice.

Ona je za Glas Srpske rekla da je bilo teško tako veliku priču pretvoriti u film od 90 minuta, a da sve bude na svom mjestu i da ona bude jasna.

- Dianin podvig je epskih razmjera. Da bismo to ispratili kroz akcioni film trebalo bi imati ogromne budžete, kakvi su nedostupni na našim prostorima. S druge strane, Diana je o sebi ostavila malo podataka. Njen dnevnik nije ličan, on je bliži brodskom dnevniku - on je tok događaja. Gotovo je nemoguće nju kao lice vjerodostojno pretvoriti u igranu formu, a da ne morate da izmislite puno stvari koje u dnevniku nisu zapisane. Možda će jednog dana neko napraviti i takav film, ali ja to nisam htjela - rekla je Budisavljevićeva.

Prema njenim riječima, istina jedina nudi mogućnost da se iskreno i s poštovanjem oplakuju mrtvi, te da bolno iskustvo bude usvojeno kao znanje i upozorenje da tim putem više ne treba da se ide.

Ona ističe da istina nudi mogućnost praštanja, prihvatanja, pomirenja, mira, svega što je veoma potrebno da bi se život nastavio i gradile bolje zajednice.

- Film nudi istinitu priču, ne samo o jednoj ženi koja je jasno razlikovala dobro i zlo i rizikovala život da bi spasavala djecu koja nisu bila njene nacionalnosti i vjere, već i o njenim saradnicima i stotinama hrvatskih porodica koje su udomljavale srpsku djecu. Njena akcija je velika priča koja nam može dati snagu da se borimo protiv fašizma i protiv zla, u svim njegovim oblicima - kaže Budisavljevićeva.

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" ove sedmice dolazi i pred bioskopsku publiku u BiH nakon što je prikazan u Hrvatskoj i Sloveniji.

- Film sada dolazi u područja gdje gotovo svaka porodica ima nekoga ko je stradao u Јasenovcu i Gradišci, pogotovo tu mislim na Banjaluku i Prijedor. Vjerujem da će to biti možda i najjači doživljaj do sada i za mene kao autorku i za publiku - istakla je Budisavljevićeva.