latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:47 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Vučić i Cerar: Očuvati stabilnost zapadnog Balkana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Slovenije Miro Cerar konstatovali su danas u Beogradu da su obje zemlje iskreno zainteresovane za očuvanje stabilnosti zapadnog Balkana, njegovu evropsku perspektivu, kao i za nastavak dijaloga na svim nivoima.
Miro Cerar i Aleksandar Vučić (foto:instagram) -
Miro Cerar i Aleksandar Vučić (foto:instagram)

Vučić je pozdravio aktivan angažman Slovenije u regionu zapadnog Balkana putem njenog učešća u Berlinskom procesu i izrazio očekivanje da će se Berlinski proces ubuduće ponovo usredsrediti na povezivanje, naročito infrastrukturno, kao i na ekonomsku saradnju.

On je istakao da je produbljivanje političkog dijaloga od izuzetnog značaja za jačanje bilateralne saradnje dvije zemlje, o čemu svjedoči i zajednička sjednica vlada Srbije i Slovenije koja će biti održana sredinom decembra u Srbiji, kao i predstojeća posjeta slovenačkog premijera Marjana Šareca.

Vučić je naglasio da je Slovenija posebno važan ekonomski partner Srbije i dodao da je Srbija spremna za dalje razvijanje ekonomskih odnosa, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Tokom susreta sa Cerarom, Vučić je još jednom naglasio da se Srbija od početka dijaloga Beograda i Prištine suočava sa velikim i ozbiljnim problemima u sprovođenju postignutih dogovora zbog opstrukcije Prištine.

- Uprkos ovakvom ponašanju Prištine, Beograd ostaje suštinski i čvrsto opredeljen da sva otvorena pitanja rešava dijalogom u interesu pomirenja i stabilizacije prilika u regionu - poručio je Vučić.