latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:54 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

VSTS: Podrška licima sa invaliditetom pred sudovima

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH pristupio je realizaciji aktivnosti čiji je cilj pružanje podrške licima sa invaliditetom u ostvarivanju njihovih prava, pristupa pravosuđu i kontaktu sa sudovima.
Lice sa invaliditetom - Foto: RTRS
Lice sa invaliditetomFoto: RTRS

Iz VSTS-a je saopšteno da su pokrenuli ove aktivnosti putem projekta "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH - druga faza" koji finansira Vlada Švedske, svjesni značaja i uloge pravosuđa u procesu postizanja ravnopravnog učešća lica sa invaliditetom u svim sferama društvenog života, te sprečavanja i suzbijanja diskriminacije po osnovu invaliditeta.

Projektne aktivnosti u ovom domenu usmjerene su i na profesionalizaciju sudskog osoblja i razvijanje ujednačenog nivoa sudskih usluga pri radu sa ovom ranjivom grupom.

Putem specijalno kreiranih edukacija, posebna pažnja biće posvećena unapređenju komunikacije i postupanja nosilaca pravosudnih funkcija sa licima sa invaliditetom, korisnicima sudova, ističe se u saopštenju.

U toku je i sveobuhvatna analiza arhitektonske i urbanističke pristupačnosti objekata pravosudnih institucija licima sa invaliditetom, na osnovu koje će biti izrađene preporuke za unapređenje.

Generalna skupština UN je u oktobru 1992. godine usvojila rezoluciju da se 3. decembar svake godine obilježava kao Međunarodni dan lica sa invaliditetom.

U UN Konvenciji o pravima ovih lica, koju je BiH ratifikovala 2010. godine, naglašava se da se ljudska prava podjednako odnose na sve ljude, bez obzira na invaliditet, te da su osobe sa invaliditetom subjekti prava koji treba da potpuno i efikasno učestvuju u društvu, na jednakoj osnovi s drugima, navodi se u saopštenju.