latinica  ћирилица
03/12/2019 |  11:01 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Srpski intelektualci uputili pismo Švedskoj protiv napada na Handkea

Više od 120 srpskih univerzitetskih profesora, naučnika i književnika uputilo je pismo Švedskoj kraljevskoj akademiji i Nobelovom komitetu reagujući na napade na dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea u kojima se ovaj austrijski pisac uvlači u priču o genocidu da bi se demonizovali Srbi.
Živadin Јovanović - Foto: SRNA
Živadin ЈovanovićFoto: SRNA

Јedan od potpisnika, bivši ministar spoljnih poslova SR Јugoslavije Živadin Јovanović rekao je Srni da se u pismu navodi da je od trenutka kada je Nobelov komitet za književnost objavio odluku o dodjeli nagrade za književnost Handkeu, u jednom dijelu regionalnih, zapadnih i domaćih medija, odnosno političke javnosti, pokrenuta politička kampanja protiv književne odluke, a posebno protiv neknjiževnih javnih stavova austrijskog pisca.

Potpisnici pisma ističu da takvi ostrašćeni glasovi negacije autorskog pogleda na društvo i politiku predstavljaju prijetnju vrijednosti slobodnog mišljenja.

Potpisnici ističu da najveći broj regionalnih i zapadnih kritičara Handkea ne referira na njegovo djelo već na njegove javne političke i nacionalne stavove o Srbima tokom razbijanja jugoslovenske države i o Slobodanu Miloševiću, a pritom koriste sredstva obračuna sa piscima iz totalitarnih vremena - diskvalifikacije stvaraoca zbog njegovih javnih stavova.

- Ono što je karakteristično u žestokim kritikama liberala i demokrata, svakako je njihovo preuzimanje totalitarnih sredstava u napadima na književnika Handkea. Pisci koji su se odvažili da slobodno pišu i misle u totalitarnim sistemima bili su izloženi napadima svake vrste, a ponekad i osudama koje su ih koštale života - navodi se u pismu.

Druga posljedica ovih kritika, ukazuju potpisnici pisma, zapravo je najveća moguća optužba i Švedske akademije i Handkea, gdje jedna grupacija kritičara tvrdi da je Handke opravdavao genocid, a da je Švedska akademija ušla u "genocidalni biznis".

Potpisnici ističu da je svaka politička upotreba pojma genocida u Handkeovom slučaju uvreda za milione žrtava tokom proteklog vijeka u ovom dijelu svijeta.

- Ako težimo istini o društvenoj stvarnosti, onda moramo da se oslonimo na naučnu, a ne političku, medijsku ili sudsku ocjenu koja se utvrđuje preglasavanjem sudija u odlučivanju. Pojam genocida znači istrebljivanje svih kategorija stanovništva jedne nacije. U 20. vijeku genocidi su zabilježeni nad Јermenima, Јevrejima, Srbima. Drugo, na prostoru bivše Јugoslavije tokom ratnih zbivanja 1991-1995 /1999/ nije bilo genocidnih radnji - navodi se u pismu.

U pismu se ističe da Handke nigdje nije govorio o genocidu, a uvlači se u priču o genocidu da bi Srbi bili demonizovani, uprkos naučnim znanjima i činjenicama i istini o izuzetno kompleksnom događaju kao što su ratni sukobi i razbijanje Јugoslavije.

- Mi, u ime slobode mišljenja, dižemo glas protiv harangi u dijelu zapadne javnosti protiv Handkea i ujedno se protivimo obnovi totalitarnih sredstava osporavanja prava savremenom čovjeku da kaže šta misli, a da ne bude zbog toga razapinjan i da mu se pritom ugrožava nagrada za književno-umjetničko djelo - navodi se u pismu.

Među potpisnicima pisma su Zoran Avramović, Slobodan Antonić, Matija Bećković, Slobodan Vladušić, Milovan Vitezović, Ljubodrag Dimić, Gojko Đogo, Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Miloš Ković, Milo Lompar, Miodrag Maksimović, Želidrag Nikčević, Predrag Piper, Dragan Stanić, Đorđo Sladoje, Darko Tanasković, Milosav Tešić, Slavenko Terzić, Radomir Uljarević i Dragan Hamović.