latinica  ћирилица
03/12/2019 |  11:33 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Stotinu mladih završilo program IT prekvalifikacije (FOTO/VIDEO)

U organizaciji Inovacionog centra Banjaluka, 100 najboljih kandidata prošlo je program IT prekvalifikacije.

Projekat je finansiralo Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sa 300.000 KM, te Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske sa 200.000 KM.

Svi kandidati su visokoobrazovani i bez trenutnog zaposlenja, starosti od 24 do 40 godina. Kandidati su obavili jednomjesečnu praksu u 28 kopanija.

Cilj projekta je smanjenje stope nezaposlenosti mladih i razvoj IT sektora u Republici Srpskoj.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da su kandidati tokom šestomjesečne obuke stekli znanja i vještine iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacionih vještina.

- Ovim programom prekvalifikacije u Republici Srpskoj imali smo namjeru da 100 visoko obrazovanih kandidata IT obrazujemo. Riječ je o licima koja nisu mogla naći zaposlenje i Vlada Srpske im je obezbijedila intenzivni šestomjesečni kurs koji je podrazumijevao teorijsku obuku i praksu u partnerskim IKT kompanijama - naveo je Rajčević.

On je rekao da očekuje da polaznici nađu zaposlenje u domaćim IKT kompanijama, prvenstveno u onima koje su učestvovale u projektu, što će biti pokazatelj ovog projekta.

- Ukoliko budemo imali određen prosjek, više od 17 odsto, zaposlenja od tih 100 kandidata i sljedeće godine Vlada i Ministarstvo u saradnji sa ICBL sprovešće sličan projekat - najavio je Rajčević.

On je istakao da su svi kandidati uspješno završili obuku, stekli "meke" vještine i odradili praksu u partnerskim IKT kompanijama.

- Ovim sertifikatima smatramo da imaju bazične vještine u domenu programiranja i razvoja softvera s obzirom na kurikulum koji su postavili ICBL i predavači sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i partnerskih IKT kompanija - rekao je Rajčević.

Direktor ICBL Drago Gverić rekao je da je program IT prekvalifikacije počeo 19. aprila za 100 najboljih kandidata i da su pravo učešća imali svi visoko obrazovani od 24 do 40 godina koji su se nalazili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

- Prije petostepenog testiranja kandidata obavili smo analizu sa 30 IKT kompanija iz Srpske da bismo procijenili koji su nedostajeći profili i broj radne snage - dodao je Gverić i pojasnio da se ispostavilo da nedostaje 115 radnika u sedam oblasti, na osnovu čega je sačinjen kurikulum.