latinica  ћирилица
03/12/2019 |  12:19 | Autor: SRNA

Svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen

BiH je zauzela 62. mjesto od 79 zemalja svijeta u najvećem globalnom istraživanju u obrazovanju /PISA/ za 2018. godinu, a svaki drugi testirani učenik ocijenjen je kao funkcionalno nepismen, objavili su danas predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.
Učenje (Foto: matematika.edu.rs) -
Učenje (Foto: matematika.edu.rs)

Od zemalja regiona najbolja rangirana je Slovenija na 21. mjestu, Hrvatska 29, Srbija 45 i Crna Gora na 52. mjestu, dok su Sjeverna Makedonija i Albanija slabije rangirane od BiH.

PISA je najveće svjetsko istraživanje u obrazovanju, koje se od 2000. godine sprovodi svake tri godine pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju, među ciljanom starosnom grupom - petnaestogodišnjacima.

Pomoćnik direktora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Žaneta DŽumhur izjavila je da je uzorak bio 6.480 učenika uz ravnomjeran odnos dječaka i djevojčica iz 213 osnovnih i srednjih škola iz BiH u kojima je testirano 46 učenika koji odgovaraju PISA godištu, odnosno koji pohađaju razrede od sedmog osnovne do prvog razreda srednje škole, što je reprezentativan uzorak.

- Test učenika sastojao se iz dva dijela. Učenici su radili test iz matematike, prirodnih nauka i čitanja, nakon čega su popunjavali upitnik. Kreativnost, saradnja, inovativnost, kritičko razmišljanje neki su od ključnih segmenata koji se vrednuju u istraživanju - pojasnila je DŽumhurova.

Prema njenim riječima, učenici su iz testiranja u matematici osvojili 406 bodova, iz čitanja 403, a iz prirodnih nauka 398, što su rezultati ispod prosjeka. BiH generalno ima lošiji prosjek u poređenju s referentnim zemljama, odnosno od zemalja regiona i Austrije, sa kojima postoji slična obrazovna prošlost i obrazovni aspekt.

- Ovo istraživanje pokazalo je da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, a ta nepismenost je najizraženija u matematici - ukazala je DŽumhurova.

Predstavnik OECD-a Tanja Bastianić rekla je da se BiH nalazi na samom dnu ovog istraživanja, izrazivši nadu će ovi rezultati poslužiti kao motivacioni faktor koji će omogućiti da se ulože napori u podizanje kvaliteta obrazovanja, kako bi u nekim od narednih istraživanja ovaj rezultat bio popravljen.

Bastianićeva je ukazala da je u kategoriji "Akademska otpornost" BiH ostvarila pozitivne rezulate.

Ona je naglasila da su dosadašnja iskustva pokazala da se rezultati na PISA testovima poboljšavaju kada se popravljaju uslovi za rad učitelja i smanjuje broj učenika u razredima.

- Ovo je prvi put da je BiH dobila realne, međunarodno mjerljive pokazatelje o kvalitetu obrazovanja u BiH, odnosno, kakvim znanjem, vještinama i kompetencijama raspolažu učenici iz BiH - ukazala je Bastianićeva.

Direktor Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Maja Stojkić pojasnila je da PISA odgovara na pitanje u kojoj su mjeri učenici iz BiH, nakon završenoga obaveznog obrazovanja, pripremljeni za nastavak školovanja, uključivanje u proces rada i za aktivno učešće u društvenoj zajednici.

- Osim što ovo istraživanje procjenjuje funkcionalna znanja i sposobnosti za rješavanje realnih problema, mjeri i mnoštvo drugih parametara i trendova koji prikazuju široku sliku kvaliteta obrazovnih sistema i politika - navela je Stojkićeva.

Osim konkretnih pokazatelja, Stojkićeva je naglasila da su važan ishod ovog istraživanja preporuke na osnovu kojih je moguće poboljšati ili izmijeniti, odnosno, napraviti efikasnijim one segmente obrazovanih sistema koji budu ocijenjeni kao manjkavi.

Stojkićeva je istakla da je BiH prvi put učestvovala u ovom istraživanju, ali da je istraživanje, čiji bi rezultati trebalo da budu objavljeni 2021. godine, još pod znakom pitanja jer vlasti BiH još nisu dale odobrenje za potpisivanje ugovora.

Prva dva mjesta na listi zauzele su Kina i Singapur.