latinica  ћирилица
03/12/2019 |  14:38 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Prva pametna učionica ruskog jezika u Banjaluci

U Banjaluci je danas otvorena prva pametna učionica ruskog jezika, projekat koji realizuje organizacija "Ruska humanitarna misija" u saradnji sa Udruženjem građana "Kolibri" i istoimenim privatnim vrtićem.

Prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH Anton Sokolov rekao je Srni da je otvaranje prve pametne učionice ruskog jezika u Banjaluci sjajan primjer investicije u budućnost.

- Zahvaljujemo "Ruskoj humanitarnoj misiji" koja nam pomaže da se ruski jezik vrati na ovo područje, da bude prisutan i da djeca od najmlađeg uzrasta već iz vrtića počinju učiti ruski jezik i rusku kulturu. Oni će postati nosioci našeg simbola jedinstva i nosioci prijateljstva između naših naroda - istakao je Sokolov.

Generalni direktor "Ruske humanitarne misije" Aleksej Polkovnikov rekao je da je ova organizacija u vrtiću "Kolibri" obezbijedila djelimičnu adaptaciju prostora i bogatu biblioteku sa savremenom opremom za izučavanje ruskog jezika.

- Učinili smo sve da djeca koja pohađaju ovaj vrtić, njih oko 40 zajedno sa sedmoro djece u dnevnom boravku imaju sve uslove i literaturu i opremu kako bi im, prije svega boravak bio prijatan i da bi imali uslove za učenje ruskog jezika - naveo je Polkovnikov.

Izjavio je da je projekat pametne učionice za djecu predškolskog uzrasta već realizovan u Vojvodini, gdje je rekonstruisan i vrtić.

- Da bismo uspjeli da napravimo put učenja jezika, treba da počnemo baš iz dječijih vrtića i da jasan logičan slijed bude vrtić, osnovna škola, srednja škola i dalje fakulteti - dodao je Polkovnikov.

On je rekao da je rad koji predstoji "Ruskoj humanitarnoj misiji" mukotrpan, ali da će uz pomoć Ambasade Ruske Federacije u BiH i predstavništva "Ruske humanitarne misije" u Srbiji uspjeti da idu zacrtanim putem.

Polkovnikov je rekao da "Ruska humanitarna misija" nije predstavljena samo u Republici Srpskoj i Srbiji, te u regionu, već i širom svijeta, te da radi i u centralnoj Aziji, na Bliskom istoku i u Africi.

- Iskreno ćemo se truditi i nadam se da ćemo produžiti našu djelatnost u ovoj oblasti i u Banjaluci i u Republici Srpskoj - rekao je Polkovnikov.

Naveo da projekat pametne učionice ruskog jezika nije početak djelovanja "Ruska humanitarne misije" u Srpskoj, ističući da je prošle godine u Domu zdravlja u Bileći realizovan projekat solarne elektrane.

- Imamo planove za Republiku Srpsku i sami se razvijamo kao organizacija i nadamo se da projekat pametne učionice ruskog jezika nije posljednji ovdje - dodao je Polkovnikov.

On je istakao da je "Ruska humanitarna misija" osnovana sa ciljem pomoći u teškim i kriznim situacijama poslije vojnih konflikata, te da zajedno sa projektima i programima u oblasti medicine i povećanja kvaliteta života ova organizacija ima i određene obrazovne programe.

Predsjednik Udruženja građana "Kolibri" Dijana Grčić, koja je i direktorka vrtića Kolibri, istakla je da otvaranje učionice u ovoj predškolskoj ustanovi ima veliki značaj za promovisanje i izučavanje ruskog jezika među najmlađima.

- Aktivnosti koje će biti realizovane kroz projekat pametne učionice u vrtiću Kolibri pomoći će mališanima da uče i zavole ruski jezik u radu sa volonterom iz Ruske Federacije - rekla je Grčićeva.

Ona je istakla da je cilj promovisanje ruskog jezika i upoznavanje tradicije i kulture ruskog naroda.

Grčićeva je zahvalila Ambasadi Ruske Federacije u Sarajevu i "Ruskoj humanitarnoj misiji" što su omogućili sve uslove za rad i učenje, te izrazila nadu da će rezultati koje mališani postignu u učionici biti valjani i da će značiti i produženje saradnje.

Navela je da se jedan vrtić iz Sankt Peterburga javio da bude bratski vrtić, ističući da će biti uspostavljene i takve veze.

Mališani vrtića Kolibri su u okviru svečanosti otvaranja pametne učionice pripremili prigodan program recitacija na ruskom jeziku i igrokaz ruske narodne priče "Deda i repa".

Prva pametna učionica ruskog jezika nalazi se u Privatnoj predškolskoj ustanovi "Kolibri" u Ulici Duška Koščice u naselju Kočićev vijenac.