X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/12/2019 |  16:14 ⇒ 17:46 | Izvor: RTRS

Uspješno izvedena pokazna vježba spasavanja na Јahorini

Pokazna vježba spasavanja "Јahorina 2019", koja je obuhvatala evakuaciju skijaša, turista sa žičare, danas je uspješno izvedena na platou Poljice, s ciljem provjere osposobljenosti učesnika i sredstava za rad u kriznim situacijama.

Vježbu je organizovao Olimpijski centar "Јahorina", a u njoj su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - odjeljenje Policijska uprava Istočno Sarajevo, tim Olimpijskog centra, Gorske službe spasavanja "Јahorina", Republičke uprave Civilne zaštite, Crvenog krsta Republike Srpske, Teritorijalne vatrogasne jedinice Grada Istočno Sarajevo, Vatrogasne brigade Pale, Službe civilne zaštite Pale i paljanskog Doma zdravlja.

Izvršni direktor za tehniku i ski-staze Olimpijskog centra "Јahorina" Bojan Čupović rekao je novinarima da je održana vježba spasavanja u slučaju vandredne situacije na skijalištu, te da je vježba uspješno i bezbjedno završena.

On je dodao da su svi učesnici djelovali kao tim i to su pokazali na današnjoj vježbi evakuacije skijaša sa žičare.

- Olimpijski centar je dosta uložio u infrastrukturne projekte i samim tim smo povećali bezbjednost na skijalištu, tako da smo spremni za početak zimske turističke sezone. Na prvom mjesto nam je da bezbjednost skijaša, gostiju na planini bude na zavidnom nivou - naveo je Čupović.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović kaže da je pokazna vježba obuhvatala evakuaciju povrijeđenih sa žičare i pored žičare na stazi Poljice, koja je zbog udara groma prestala da radi, te da se pokazala maksimalna spremnost učesnika da brzo i efikasno djeluju u spasavanju.

Јugović je dodao da je Olimpijski centar "Јahorina" uložio maksimalan trud s ciljem bezbjednosti skijališta i da spremno dočekuju zimsku sezonu.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović izjavio je da je danas pokazano integrisano djelovanje ukupnog sistema zaštite spasavanja gdje su svi kapaciteti unutar Srpske zajednički pružali pomoć u nesreći i tako ulili sigurnost svim budućnim turistima na olimpijskoj ljepotici.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Kušić rekao je da MUP Republike Srpske sa svojim osnovnim organizacionim jedinicama policijske uprave i Specijalnom antiterorističkom jedinicom pokazo spremnost i sposobnost rada u najtežim uslovima, bez obzira da li je vježba ili stvarni uslovi spasavanja lica, turista sa vertikalnog transporta.

Kušić je dodao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske tokom trajanja zimske sezone na Јahorini biti prisutno na ovoj planini i pružiti posjetiocima maksimalno bezbjedne uslove.