latinica  ћирилица
03/12/2019 |  18:43 ⇒ 19:51 | Autor: TANЈUG

EK za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varheji najavio je promjene u metodologiji procesa pristupanja Uniji. Rekao je da će se truditi da sagleda sve prijedloge zemalja članica i da s njima, ali i sa zemljama kandidatima razgovara o prevazilaženju problema.

On je naveo da će Evropska komisija učiniti sve kako bi Savjet Evropske unije bio u mogućnosti da u martu sljedeće godine otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Kada je riječ o pregovorima koji već traju, oni ne mogu kretati iz početka. Pravila se ne mogu meijnjati usred igre, već se rješenja moraju nalaziti u skladu s postojećom politikom - ocijenio je Varheji.

On je pozvao na kreriranje procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EUvropskoj uniji koji će biti "dinamičniji i kredibilniji" kako za zemlje čalnice Unije, tako i za zemlje kandidate.

Komesar za proširenje je naglasio da najveći izazov vidi u velikim ekonomskim razlikama između zemalja članica Evropske unije i zemalja iz najbližeg susjedstva Unije.

- Moramo konkretnije da im pomognemo da nam priđu bliže, jače i brže - naglasio je Varheji.

On je dodao i da do ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana ne može doći bez postizanja trajnog mira i stabilnosti u regionu.