X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/12/2019 |  19:24 ⇒ 19:46 | Izvor: RTRS

Srpska i Kina realizuju zajedničke projekte (FOTO)

Premijer Radovan Višković i delegacija Vlade Srpske razgovarala je u Kini u više odvojenih susreta sa predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering, Vlade Pekinga i kompanije za razvoj aero-tehnologija.

Za sutra je u Pekingu sa predstavnicima ovih kompanija najavljeno potpisivanje sporazuma o izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i fabrike specijalnih cijevi u Foči.

Sastanak sa predstavnicima kompanije AVIK (Foto: Vlada Srpske)

Kineska kompanija Avik, koja se po broju zaposlenih i razvijenosti svrstava u pet najvećih proizvodnih giganata u ovoj zemlji, pokazala je zainteresovanost za saradnju sa Republikom Srpskom. Riječ o jednoj od najvećih kineskih kompanija sa 550 hiljada zaposlenih koja posluje u 200 zemalja svijeta.

Foto: RTRS

- Sutra očekujemo da parafiramo i prvi sporazum oko izgradnje tri hidrocentrale na Rijecu Bistrici, to je sada preko 45 megavata vrijednosti oko 90 miliona vera, ključ u ruke. Isto tako kao paket toj izgradnji razgovarali smo i o fabrici metalnih cijevi velikog profila koja bi se gradila u Foči - kaže Višković.

Đokić i Višković sa predstavnikom kompanije AVIK (Foto: Vlada Srpske)

Delegacija Vlade Srpske kineske partnere informisali su i o nalazištu kvarcnog pijeska u okolini Bratunca i mogućnostima za izgradnju fabrike ravnog stakla u Podrinju. Predložena je i saradnja sa preduzećima u oblasti namjenske industrije Srpske "Orao" iz Bijeljine i "Kosmos" iz Banjaluke.

Foto: RTRS

- Dogovorili smo da se napravi analiza tehničke dokumentacije za izgradnju fabrike cijevi u Ugljeviku, potpisaćemo memorandum sa istom kompanijom izrade studije opravdanosti izgradnje aerodroma Trebinje gdje bi poslije izrade te studije imali jasnu sliku šta se tu dešava - istakao je Višković.

Sastanak sa predstavnicima kompanije KATIK (Foto: Vlada Srpske)

Višković je najavio da će u nastavku posjete Kini imati sastanke i sa predstavnicima drugih kompanija. Delegacija Vlade Srpske u kojoj su i ministar Petar Đokić i generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović sastaće se i sa predstavnicima Industrijske i komercijalne banke Kine sa kojima će razgovarati o uslovima finansiranja gradnje hidroelektrana.

Povezane vijesti:

Višković: U Srpsku stiže jedna od najvećih kineskih kompanija