X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/12/2019 |  19:35 ⇒ 20:56 | Izvor: sputniknews.com

NATO račun: Koliko balkanske države plaćaju da i one dožive "moždanu smrt"?

Osnovno načelo NATO je da kolektivna odbrana podrazumijeva i kolektivnu potrošnju. Kao jedan od zahtjeva za pristupanje NATO, država-članica bi trebalo da bude u mogućnosti da posveti dovoljno resursa za savezničke tekuće troškove. Kroz to je prošla Crna Gora, a to čeka i Sjevernu Makedoniju.
NATO alijansa (Foto: Flickr) -
NATO alijansa (Foto: Flickr)

Paralelno sa proslavom 70. rođendana NATO, Sjeverna Makedonija je na korak od pristupanja savezu kao 30. članica. Ova balkanska zemlja morala je prethodno da promijeni ime države kako bi dobila odobrenje Grčke, članice NATO i osigurala pristupanje savezu za koji je Emanuel Makron rekao da se nalazi u stanju "moždane smrti".

Sjeverna Makedonija

Većina zemalja, uključujući Sjedinjene Države, već je ratifikovalo prijem Sjeverne Makedonije i očekuje se da će proces uskoro biti završen.

Sa BDP-om od 12 milijardi dolara i odbrambenim budžetom od 1,19 procenata BDP-a, što je znatno ispod potrebnih dva procenta, Sjeverna Makedonija postaje još jedna stepenica u širenju NATO na istok.

Pored direktnog doprinosa savezu, Sjeverna Makedonija će, kao i svaka druga država-članica, morati da snosi troškove za opremu trupa ili vojne operacije.

Velika je vjerovatnoća da će Skoplje kao novi član NATO morati da popusti pod pritiskom Vašingtona i da poveća troškove odbrane.

Crna Gora

Prethodna zemlja koja je pristupila NATO bila je Crna Gora. Ušla je u savez u junu 2017. godine, osam godina nakon što joj je odobren Akcioni plan za članstvo.

Doprinos Crne Gore NATO ove godine predviđen je na 92 miliona dolara ili oko 1,65 procenata njenog bruto domaćeg proizvoda, u odnosu na 84 miliona u 2018. godini.

Hrvatska i Albanija

Hrvatska i Albanija su bile dio pretposljednjeg talasa proširenja NATO, koji se dogodio u aprilu 2009. godine. Albanija je od tada rasporedila trupe u grupu NATO u blizini ruskih granica i u okviru mirovne misije na Kosovu, kao i u okviru misije u Avganistanu.

Prema procjenama NATO, odbrambeni budžet Albanije za 2019. godinu je 198 miliona dolara ili 1,26 procenata BDP-a. Hrvatski rashodi za odbranu procjenjuju se na 1,07 milijardi dolara (1,75 procenata BDP-a).

Na samitu u Londonu se očekuje da se Hrvatska javno obaveže da će do 2020. godine povećati izdvajanje za NATO na 2 procenta BDP-a.

Prošle nedejlje je generalni sekretar Јens Stoltenberg objavio da su se troškovi za odbranu u 2019. godini realno povećali za 4,6 procenata i da je to peta uzastopna godina rasta.

Takođe je izjavio da će članice NATO do kraja 2020. godine potrošiti 130 milijardi dolara više u poređenju sa 2016. godinom, dok će SAD plaćati manje. NATO očekuje da će se ta cifra povećati za još 20 milijardi dolara do kraja 2024. godine.

Povezane vijesti:

Makron: NATO ne zna ni šta je terorizam

Makron optužio Tursku: Oni rade sa saradnicima "Islamske države"

Zaev: Ostvarujemo san, postajemo 30. članica NATO (FOTO)