latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:38 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Udruženje medijske industrije BiH obnovilo aktivnosti

Proces mjerenja gledanosti TV stanica u BiH već dugo prate nejasnoće, a pritužbe televizijskih kuća i marketinških agencija nemaju odjeka.

Udruženje medijske industrije BiH danas je obnovilo aktivnosti, između ostalog i da bi posjedovali podatke o mjerenju gledanosti, kojima će svi vjerovati.

Piplmetar, uređaj za mjerenje televizijske gledanosti, ima presudnu ulogu u "raspodjeli kolača" od reklama, a oko kvaliteta podataka na osnovu kojih se planira medijska trgovina, podijeljena je medijska industruja u BiH. Јedina kompanija koja sprovodi monitoring u BiH Audience Measurement zatvorena je i za javnost i za medijsku industriju, ukazuju iz skupština Udruženja medijske industrije.

- Zaključak današnje skupštine jeste da se pokuša napraviti sistem u kojem bi sa istraživačem Audience Measurement postigli dogovor da medijska industrija bude vlasnik tih podataka i na osnovu svoje pozicije da se aktivnije uključi u monitoring samih podataka i kvaliteta - rekao je Senad Zaimović, član Udruženje medijske industrije BiH.

Poput našeg današnjeg upita i sva pitanja koja Audience Measurement upućuju i novinari, ali i medijska industrija, ostala su bez odgovora. Ključno, zahtjev desetak televizijskih kuća i medijskih agencija, da dostave podatke o broju postavljenih uređaja, domaćinstava, broju uređaja po regijama i nacionalnoj strukturi ostao je bez odgovora!

- Postoje neki koji su više zadovoljni, neki koji su manje zadovoljni, ali globalno postoji nezadovoljstvo, to je glavni okidač, a imamo s druge strane nekog ko ne želi da dokaže suprotno, da stvori povjerenje prema mjerenju - napomenuo je Todor Sokolović, predsjednik UO Udruženja medijske industrije BiH.

Nakon što se Udruženje medijske industrije BiH ponovo aktiviralo i danas izabralo Upravni odbor zaključili su i da sudbinu medijske industrije i kreiranje zakona koji uređuju ovu oblast, o transparentnosti medijskog vlasništva i o oglašavanju neće prepustiti drugima, već će se postarati da aktivnim učešćem doprinesu kvalitetu ovih zakonskih akata.