latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:41 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Lukašenko u Beogradu, podrška teritorijalnom integritetu Srbije

Bjelorusija će nastaviti da pruža podršku teritorijalnom integritetu Srbije, poručio je Aleksandar Lukašenko, tokom zvanične posjete Beogradu, gdje je razgovarao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Lukašenko potpisali su niz sporazuma, koji bi Srbiju trebalo da učine važnim ekonomskim partnerom Bjelorusiji. Јedini lider koji je nudio pomoć i bio u zvaničnoj posjeti za vrijeme Nato bombardovanja, danas je vidio, kaže, neku drugu Srbiju, Srbiju koja se digla s koljena.

Lukašenko je ponovo ponudio pomoć i poručio Srbima da ne žure, da ne slušaju druge, već da se oslone na svoju pamet.

- U ovom ludom svijetu nema mnogo prijatelja, možda ni jednog prijatelja. Zato se treba osloniti na svoje interese. U Bjelorusiji uvijek imate podršku na svim nivoima. Treba da radimo aktivnije. Ne treba da da čekamo da nam gospod Bog nešto pruži. Pružiće onima koji rade puno, a ne onima koji viču i prave svađe. Srbi, imate jednu zemlju i treba da je čuvate radi svoje djece i unuka - poručio je Lukašenko.

Započeće sa razvojem ekonomskih odnosa, jer su politički već odlični, rekao je predsjednik Srbije. U planu je povećanje obima trgovinske razmjene na 500 miliona evra.

- Јa moram da kažem i tražim poštovanje, naših građana, nikada se nije dogodilo da bilo kada bjelorusija glasa protiv srbije. Prošli smo kroz mnogo teških dana i Bjelorusija je uvijek bila uz nas. Vama hvala lično na toj ljubavi koju pokazujete u odnosu prema srbiji - rekao je Vučić.

Bjelorusija podržava evropski put Srbije, jer u ekonomskom smislu Srbiji niko ne može da zamijeni Uniju, rekao je Lukašenko,ali ipak ne treba, kaže, previše polagati nade.

- Njima sad nije na redu da dobiju nove članove, birokratija je preplavila EU. Јa sam za cjelovitu EU jer je ona temelj naše planete, ako taj temelj srušimo, cijeli sistem može da se sruši. Kina, EU i SAD drže ovu planetu. Јa sam protiv Bregzita - naglasio je Lukašenko.

Lukašenko je poručio da ni Bjelorusija, kao ni Srbija nema luksuz da se okrene samo istoku ili zapadu, već da mora da leti sa dva krila I da su dobri odnosi sa susjedima najvažniji, ma koliko joj ranije ostali dužni.