X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/12/2019 |  19:42 ⇒ 19:53 | Izvor: SRNA

Srpska stabilna, opredijeljena za EU i vojnu neutralnost

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je večeras u Ljubljani, tokom sastanka sa prvim predsjednikom Slovenije Milanom Kučanom, da je BiH kompleksna zemlja, ali da je opredijeljeni za evropski put.
Milan Kučan i Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milan Kučan i Milorad DodikFoto: SRNA

- Iako je BiH kompleksna zemlja, bitno je da nema nasilja i da je sačuvan mir. Nama u Republici Srpskoj na prvom mjestu je očuvanje mira, borba za unapređenje ekonomskih prilika i bolji život građana. Očekuje se da će uskoro biti formirana vlast na nivou BiH u skladu sa izbornim rezultatima da bi se mogli u potpunosti posvetiti unapređenju ekonomije - rekao je Dodik prilikom razgovora sa Kučanom.

On je naglasio da je Republika Srpska stabilna u svakom smislu i opredijeljena za put ka EU i dobijanje status kandidata, ali i da ostaje vojno neutralna.

Srpski član Predsjedništva BiH naveo je da se BiH susreće sa migrantskom krizom, te da se značajan broj migranata i dalje nalazi na njenoj teritoriji.

Kučan je naglasio da je BiH nefunkcionalna zemlja i ako hoće u EU treba je prvo osposobiti.

- Vi u Republici Srpskoj ste svoj problem riješili. Republika Srpska je činjenica i to se ne može izmijeniti - istakao je Kučan.

On je ocijenio da će neprincipijelnost koštati EU i naglasio da danas svako mora da vodi računa o sebi.

Navodeći da poštuje opredjeljenost Republike Srpske za vojnu neutralnost, Kučan je rekao da se NATO ponaša kao svjetski žandarm.