latinica  ћирилица
03/12/2019 |  21:07 | Autor: SRNA

Planovi EU i NATO-a u području Arktika često suprotni interesima Moskve i Osla

Planovi EU i NATO-a u području Arktika ponekad su suprotni interesima Rusije i Norveške, izjavio je predsjedavajući Odbora Savjeta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantin Kosačev.
Arktik - Foto: B92
ArktikFoto: B92

On je tokom sastanka sa norveškim ambasadorom u Moskvi Rune Resalandom pohvalio saradnju Rusije i Norveške u području Arktika, rekavši da planovi NATO-a i EU nisu uticali na saradnju Moskve i Osla.

- Čini se da EU i NATO smišljaju planove u vezi sa područjem Arktika koji su ponekad suprotni interesima Rusije i Norveške. Barem mi to tako vidimo - istakao je Kosačev.

Kosačev je pohvalio konstruktivnu saradnju Rusije i Norveške koja se na obostranu korist odvija na polju ribolova, energetike i ekologije, kao i na polju nuklearne i radijacione bezbjednosti.

On je naglasio je da su Norveška i Rusija susjedi, da dijele zajedničku granicu, izrazivši uvjerenost da postoje mnogi domeni u kojima dvije zemlje, kao i narodi koji u njima žive, imaju zajedničke interese i gdje je saradnja korisna za obje strane, javio je TASS.

Međutim, Kosačev je podsjetio na stvari koje ugrožavaju bilateralne odnose, među njima i činjenica da se Norveška, koja nije članica EU, pridružila ekonomskim sankcijama koje je Brisel uveo Rusiji, te da se čini da je Oslo u brojnim stavovima radikalniji od najradikalnijih članica EU.

On je skrenuo pažnju i na aktivno učešće Norveške u vojnim aktivnostima NATO-a, uz obrazloženje da govori o vježbama u blizini granica Rusije, koje ne pomažu smanjenju tenzija između Moskve i Alijanse.

- Vjerujemo da bi Norveška mogla da igra konstruktivnuju ulogu u tom smislu - dodao je Kosačev.