latinica  ћирилица
03/12/2019 |  21:12 ⇒ 22:09 | Autor: sputniknews.com

Kako je Vašington "pobijedio" SSSR, a zašto ne može Rusiju i Kinu?

Zamjenik šefa Pentagona Majkl Grifin je u autorskom članku za magazin Difens njuz iznio mišljenje šta je pomoglo SAD da "pobijedi SSSR" u Hladnom ratu.
Kina, SAD i Rusija (foto:SSO) -
Kina, SAD i Rusija (foto:SSO)

Prema njegovim riječima, Vašington se oslanjao na razvoj tehnologija, jer je znao da "po brojnosti ne može da nadmaši svoje protivnike".

Uz pomoć toga SAD su uspjele da realizuju principe kao što su "sloboda pojedinca, pravo na privatnu svojinu, slobodnu trgovinu i otvoreno tržište, transparentnost i odgovornost Vlade, vladavinu prava i suverenitet nacije".

Grifin ih je nazvao privilegijama za koje svaka generacija plaća cijenu "novcem i krvlju" - materijalnim vrijednostima i ljudskim životima.

- Tamo gdje je to moguće, SAD su plaćale novcem, a ne krvlju. Upravo na tom principu se zasnivala naša politika za vrijeme Hladnog rata - navodi on u članku.

Kako je naglasio Grifin, ove koncepcije su se držali osam administracija Bijele kuće.

- Predsjednik Ronald Regan je pobedio u Hladnom ratu, kada je pojačao politiku koju je vodilo sedam prethodnih američkih predsjednika. Mihail Gorbačov je izgubio jer SSSR nije mogao da je prati - smatra zamjenik ministra.

On je dodao da SAD koriste investicije u "tehničku superiornost" kako bi sebi obezbijedile nuklearnu trijadu - stratešku avijaciju, interkontinentalne balističke rakete, nuklearne podmornice. Međutim, danas to oružje ne može da osigura Vašingtonu superiornost u rivalstvu velikih sila, pošto se Rusija i Kina probijaju napred u sferi vojnih tehnologija.

- Pobijediti – to je divno, osim što se gubitnici povlače, preispituju, prekvalifikuju i pokušavaju ponovo da pobjede, dok pobjednik misli da je trka dobijena zauvijek. Eto zašto su se SAD našle pozadi u nekim aspektima današnjeg rivaliteta velikih sila - zaključio je Grifin.