X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/12/2019 |  21:18 | Izvor: TANЈUG

Češka mora da vrati Evropskoj uniji milione evra zbog sukoba interesa

Evropska komisija utvrdila je da Češka mora da vrati stotine miliona čeških kruna, jer se premijer Andrej Babiš nije dovoljno odvojio od kompanija koje su dobila sredstva, prenijeli su češki mediji.
Andrej Babiš - Foto: The Wall Street Journal
Andrej BabišFoto: The Wall Street Journal

Ovo bi moglo dovesti još jednog centralnoevropskog lidera u sukob s izvršnom vlašću Evropske unije i takođe naštetiti Agrofertu, velikom konglomeratu koji je Babiš gradio više od dvije decenije prije nego što ga je prepustio povjerilačkim fondovima 2017. godine, javlja Rojters.

Povjerenički arangažman nije dovoljan da se izbjegne potencijalni sukob interesa, navodi se u još uvek neobjavljenom konačnom izvještaju Komisije o tom pitanju i dodaje da je "Andrej Babiš i dalje krajnji vlasnik Agrofert holdinga, a od februara 2017. godine takođe i dva povjerenička fonda koji direktno kontrolišu grupu i imaju direktan ekonomski interes od njegovog uspjeha".

Prema preliminarnim zaključcima revizije, koji su u medije procurili u junu, 451 milion čeških kruna subvencija Evropske unije nepravilno je dodijeljeno Agrofertu zbog sukoba interesa kao i drugih nepravilnosti.

Češki mediji navode da je konačni izveštaj Komisije potvrdio preliminarne zakljucke.

Evropska komisija saopštila je u petak da je rezultate revizije poslala češkim vlastima, ali da je njihov sadržaj povjerljiv jer postupak revizije nije završen.

Kompanije u sklopu Agrofert grupe, jezgra Babišove imovine koju Forbs procenjuje na 3,5 milijardi dolara, bile su primaoci najvećih subvencija Evropske unije za sprovođenje poljoprivrednih i investicionih projekata u Češkoj, javlja Rojters.

Te kompanije od 2017. vode povjerenički fondovi u sklopu dogovora koji je Babiš postigao sa češkim vlastima kako bi poslovanje bilo u skladu sa zakonom o sukobu interesa.

Portparol Agroferta rekao je da kompanija nije vidjela rezultate revizije Komisije.

Istraga Evropske unije bila je jedan od razloga koji je pokrenuo stotine hiljada Čeha da se okupe protiv Babiša u proljeće i jesen ove godine, u najvećim protestima od kraja komunističke vladavine prije 30 godina.

Povezane vijesti:

Evropska komisija ustanovila da je češki premijer u sukobu interesa?