latinica  ћирилица
03/12/2019 |  21:47 ⇒ 21:50 | Autor: RTS

Obavještajni komitet: Ubjedljivi dokazi Trampove zloupotrebe ovlašćenja

Američki predsjednik Donald Tramp zloupotrijebio je svoja ovlašćenja zbog lične koristi, blokirajući isplatu vojne pomoći Ukrajini koju je prethodno odobrio Kongres, navodi se u izvodu izvještaja o opozivu predsednika SAD Obavještajnog komiteta američkog Kongresa.

Obavještajni komitet napominje da se Tramp, blokirajući pomoć Ukrajini, nadao da će predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski objaviti pokretanje istrage protiv sina njegovog političkog rivala DŽoa Bajdena, prenosi Idependent.

Izvještaj koji formalno prebacuje dalju nadležnost za istragu Komitetu za pravosuđe takođe optužuje Bijelu kuću za podrivanje procesa Trampovog opoziva što je, kako se napominje, osujećeno prošlog mjeseca poslije svjedočenja više istaknutih američkih diplomata i stranih zvaničnika.

- Uprkos izričitim i bez presedana naredbama predsjednika Trampa, Predstavnički dom Kongresa SAD sakupio je ubjedljive dokaze njegovog nedoličnog ponašanja uz pomoć hrabrih pojedinaca koji su bili voljni da poštuju zakon, jave se na poziv za svjedočenje i kažu istinu - ističe se u izvještaju Obavještajnog komiteta.

U izvještaju se dodaje da je kao odgovor na to, "predsjednik SAD sproveo besramnu kampanju u kojoj je javno napadao i zastrašivao svjedoke".

U dokumentu od oko 300 strana, ukazuje se da je ključna karika u pokretanju opoziva Donalda Trampa, koji je mimo uobičajenih diplomatskih kanala Stejt departmenta kontaktirao Zelenskog, bio izvještaj uzbunjivača o telefonskom razgovoru dvojice predsjednika od 25. jula.