latinica  ћирилица
03/12/2019 |  21:50 | Autor: SRNA

Vučić: Nadam se dobrom sastanku sa Putinom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Soči da će sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o Kosovu i Metohiji, situaciji na zapadnom Balkanu, kao i o tome kakvi su pogledi na političku situaciju u Evropi, Evroaziji i cijelom svijetu.
Vučić i Putin (arhiv) (foto: © Sputnik/ Alekseй Nikolьskiй) -
Vučić i Putin (arhiv) (foto: © Sputnik/ Alekseй Nikolьskiй)

On je istakao da se nada dobrom sastanku sa Putinom jer je za Srbiju od ključnog značaja razgovor o bilateralnoj saradnji i unapređenju trgovinske razmjene.

- Ono što je za nas od ključnog značaja je to da nastavimo razgovore o bilateralnoj saradnji poslije potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Evroazijskom unijom, da vidimo kako da poboljšamo našu trgovinsku razmjenu - rekao je predsjednik Srbije za RTS.

On je naveo da je robna razmjena prošle godine bila 3,6 milijardi dolara, a da će za 10 mjeseci ove godine preći taj nivo, prije svega, zbog toga što Srbija uvozi energente, usljed ekonomskog i industrijskog rasta.

Vučić je istakao da će bitan dio razgovora biti posvećen saradnji u oblasti unapređenja željezničke mreže u Srbiji, kao i da će se raditi projekat Valjevo-Vrbnica, nakon čega će se ući u izgradnju tog veoma teškog dijela pruge.

- To je važan dio pruge, moramo da zaustavljamo vozove jer je u užasnom stanju, pravićemo tu najmodernije tunele, veoma modernu prugu i za to će biti potrebno oko 450 miliona evra, kao što će za prugu od Niša do Preševa biti potrebno više od milijardu evra - naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, ruske železnice će zajedno sa Kinezima završiti brzu prugu Novi Sad–Beograd do oktobra ili novembra 2021. godine, za manje od dvije godine, a dogovara se i dispečerski centar, čija vrijednost premašuje 100 miliona evra.

Govoreći o gasu, on je naveo da taj energent za Srbiju postaje ključno pitanje i da je do sada stizao preko Ukrajine i Mađarske.

- Ne znamo šta će se desiti u tim odnosima između Rusije i Ukrajine, i nama cijela zemlja može da bude ugrožena ukoliko ta pitanja ne riješimo sa našim ruskim partnerima - rekao je Vučić i dodao da bez gasa ne bi radila industrija.

On je naveo da je Srbija prepunila skladište gasa u Banatskom dvoru gdje može da bude 450 miliona metara kubnih, te dodatno napravila prostor za još 100 miliona metara kubnih.

Govoreći o novim borbenim helikopterima "Mi-35", Vučić je zahvalio Rusiji koja ih je prije roka isporučila Srbiji, istakavši da se ove letjelice svrstavaju među najbolje na svijetu i da će uskoro biti predstavljene javnosti.

- Srbija je sve snažnija i to radimo iz preventivnih razloga, da bi smo odvratili svakoga ko pomisli da učini nešto protiv naše zemlje - rekao je predsjednik Vučić i dodao da Srbija danas ima flotu sa najmodernijim helikopterima.

Komentarišući činjenicu da je posjeta Rusiji uslijedila nakon afere "ruski špijun", Vučić je rekao da je on to zatvorio u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, dodavši da će Srbija "uvek štititi svoju samostalnost", ali da vjeruje u prijateljstvo s Rusijom.