X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/12/2019 |  08:11 | Izvor: TANЈUG

Počinje zvanična procedura Trampovog opoziva

U Kongresu SAD danas počinje ključna faza pokretanja procedure za opoziv američkog predsjednika Donalda Trampa zbog navodnog pokušaja uključivanja Ukrajine i izborni proces.
Kapitol, sjedišta Kongresa SAD-a (Foto: Pixabay) -
Kapitol, sjedišta Kongresa SAD-a (Foto: Pixabay)

Pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma, koji predvode demokrate, počinju prva saslušanja u vezi sa optužbama protiv republikanskog predsjednika. Odbor je zadužen da odluči da li će donjem domu Kongresa predložiti opoziv predsjednika Trampa.

Kako prenosi Rojters, članovi Odbora, na čijem je čelu demokrata Džerold Nadler, saslušaće svjedočenja četvoro eminentnih profesora prava o prekršajima koji bi mogli da dovedu do opoziva predsjednika (impičmenta).

Prema Ustavu SAD, postupci koji bi mogli da dovedu do opoziva jesu "veliki zločini i prekršaji" koje su počinili predsjednik i drugi vladini zvaničnici.

Očekuje se da Odbor održi više sjednica, kao i da ispita nalaze istražitelja Odbora za obevjaštajne poslove u vezi sa opozivom.

Nalazi Odbora biće upućeni na glasanje Predstavničkom domu u punom sazivu, u kome većinu imaju demokrate, što bi moglo da se desi do kraja godine.

Potom slijedi razmatranje u gornjem domu, Senatu, u kome većinu imaju Trampovi republikanci.