latinica  ћирилица
04/12/2019 |  08:36 ⇒ 09:52 | Autor: RTRS

Hrvatska policija protjerala studente iz Nigerije misleći da su migranti (VIDEO)

Dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, došli su u Zagreb, gdje ih je na ulici zaustavila i privela policija. Zatim su odvezeni u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerani da pređu na teritoriju BiH, prenosi portal Žurnal.
Studenti iz Nigerije (foto:glasistre) -
Studenti iz Nigerije (foto:glasistre)

Osamnaestogodišnji student Abia Učena Aleksandro iz Nigerije doputovao je 12. novembra u Hrvatsku da bi učestvovao na petom Svetskom univerzitetskom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Overi na takmičenju iz stonog tenisa. Nakon završetka takmičenja, zajedno sa još četiri kolege, vratio se u Zagreb odakle je trebalo 18. novembra da odleti za Istanbul.

Po dolasku u Zagreb, sa kolegom Ebom Kenetom Čineduom, smjestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

- Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo - rekao je za Žurnal Ebo Kenet Činedu.

Kako je rekao nisu znali koliko je bilo sati, ali je bio mrak.

- Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Јa nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati - ispričao je Činedu.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odvedeni su u kamp u Velikoj Kladuši.

- Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno sa nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas - kazao je Činedu.

Kampom "Miral" upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM.

Za Žurnal su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama.

Iz Univerzitetskog sportskog komiteta, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obaviješteni o slučaju.

U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tangeti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, i da su svi imali uredne vize.

Naveo je da je studente iz Nigerije snimala i hrvatska televizija.

Izvor: zurnal.info