latinica  ћирилица
04/12/2019 |  11:03 ⇒ 11:18 | Autor: RTS

Mira Banjac: Lijepo je u Srbiji biti glumac

Proslavljena srpska glumica Mira Banjac nedavno je proslavila 90. rođendan.
Mira Banjac  (Foto:Instagram) -
Mira Banjac (Foto:Instagram)

Mira je i dalje neumorna, pa je tako posjetila i izložbu u Etnografskom muzeju u Beogradu, posvećenu jubileju Udruženja dramskih umjetnika Srbije, čija je predsjednica bila osamdesetih godina prošlog vijeka.

Na pitanje šta znači biti glumac u Srbiji i kako se od toga živi odgovara da može dobro da se živi.

- Јa sam živjela samo od toga. To što prođem ulicom pa me svi znaju znači da sam ja tu trebala da budem, da je tu moj život bio. Svako u svoj život i u svoju umjetnost donese onoliko koliko može da pokrije. Da, lijepo je bilo u Srbiji biti glumac, mislim da je lijepo i sada to biti - istakla je dramska heroina.

Nedavno je proslavila devedeseti rođendan i sedam decenija bavljena glumom. Kako dugo trajati u životu i profesiji?

- Ne umijem na to da odgovorim. To je kao kada biste me pitali kako je uopšte živjeti. Život je jedno čudo. Drugo čudo je stalno raditi u tom životu i biti taj jedan mali šrafić koji nešto pokrene. Јa sam jako srećna što sam se razvijala. Nisam nikada bila zvijezda, nisam nikada bila u fokusu velikih događaja, ali sam tu - bila je iskrena cijenjena umjetnica.

Mira Banjac je jedna od srpskih najviše nagrađivanijih glumica. Ima tri pulske Zlatne arene, dvije Sterijine nagrade, nagrade "Pavle Vuisić", "Јoakim Vujić" i "Žanka Stokić". U svojoj kolekciji ima i Zlatnog ćurana, Nušićevu nagradu, Dobričin prsten za životno djelo i mnoge druge.

I sada vrijedno radi. Devedeseti rođendan je proslavila snimajući film i seriju.

- Nisam osoba koja će da sjedi i čeka da dođe taj neminovni trenutak. Možda sam mali čovjek koji je uplašen pred neizvesnošću, ali ne tako strašno. Mislim da treba biti, kako kaže Isidora Sekulić, biti spreman. Treba sebe čistiti. Koliko god možete sebe očistiti. Ne da to uradi sveštenik ili bilo ko, već sami sebe. Za to treba jedna prava ljudska snaga. Јa sada jako pokušavam da to uradim - poručila je proslavljena glumica.