X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/12/2019 |  11:30 ⇒ 11:35 | Izvor: TANЈUG

I hrvatski policajci i carinici prijete štajkom (VIDEO)

Nakon višenedjeljnog štrajka prosvjetara, Hrvatskoj prijeti i štrajk policajaca i carinika, ukoliko ne bude postignut dogovor o povećanju koeficijenata složenosti posla.
Pripadnici hrvatske policije (foto:Tomislav Miletic/PIXSELL) -
Pripadnici hrvatske policije (foto:Tomislav Miletic/PIXSELL)

To je, kako je javila Hina, najavio sinoć predsjednik Opšteg sindikata MUP-a, Tomislav Teri, koj je rekao da, ako dogovor izostane, carinici i policajci spremaju štrajk koji će prouzrokovati veliki haos.

- Mi prije svega želimo da uspostavimo komunikaciju s predstavnicima vlade i za sve policijske službenike tražimo poećanje koeficijenta za 1.0 - rekao je Teri u RTL Direktu.

Policijski službenik koji radi na terenu u migrantskoj krizi, kaže sindikalac Teri, ima platu od 4.200 do 4.800 kuna što zavisi od rada praznikom i vikendom.

Prema njegovim riječima, policajci u stavljeni na marginu sa najmanjim platama sa kojima se teško preživljava od mjeseca do mjeseca.

On kaže da policajci imaju najmanje koeficijente od svih državnih službenika. Frustrirani su, kaže i ljuti, kada vide da su profesori sa svojim sindikatom koji je odradio dobar posao uspjeli dobiti traženo.

- Naši sindikati nisu uspjeli da dogovore i stvarno smo frustrirani što se tiče dogovora oko podizanja koeficijenta - ističe sindikalac.

Štrajk, kaže, mogu organizirati za 24 sata.

- Doslovno će biti haos. Zamislite samo da su vam kolone na granici 10-tak kilometara - navodi Teri.

U tom vremenskom razdoblju povećaće se, kaže, i broj krivičnih djela i prekršaja na putevima.

- Ukoliko se ne postigne dogovor između vlade i sindikata može nastati veliki haos - poručio je Teri, prenijela je Hina.