latinica  ћирилица
04/12/2019 |  11:31 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

Treći sajam zapošljavanja u Doboju ponudio 149 radnih mjesta

Na Trećem sajmu obrazovanja odraslih i zapošljavanja, koji je danas otvoren u Doboju, 18 privrednika ponudilo je 149 radnih mjesta u oblasti metalske industrija, trgovine, građevinarstva, proizvodnje pločastog namještaja i ostalih zanatskih djelatnosti.
Sajam zapošljavanja u Doboju - Foto: SRNA
Sajam zapošljavanja u DobojuFoto: SRNA

Osim privrednika, na sajmu učestvuje i šest škola stranih jezika i ustanova koje se bave obrazovanjem starijih lica.

- Tražena su zanimanja varioci, tesari, zidari, moleri, profesori njemačkog jezika i drugi - rekla je novinarima rukovodilac dobojske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Sandra Tatić.

Ona je navela da se na evidenciji nezaposlenih vodi 4.050 lica koja aktivno traže posao.

Vlasnik preduzeća za proizvodnju bejbi odjeće "Imago" Aleksandra Petrović rekla je da potražuje najmanje četiri šivača, ali i kreativne ljude za modelarstvo i grafički dizajn.

- Tražimo radnika koji ima volju i želju, a mi ćemo ga obučiti - rekla je Petrovićeva i istakla da plata radnika zavisi od učinka i truda.

Ona je navela da njeno preduzeće ima 42 radnika, i da u dobojskoj filijali Zavoda za zapošljavanje Srpske nema evidentiranih lica profila šivač da potražuje posao.

Vlasnik "Metalplasta" iz Grabovice Radomir Božićković rekao je da po drugi put učestvuje da na ovoj manifestacii i da potražuje četiri radnika metalske struke, odnsno metalostrugare, metaloglodače i alatničare.

On je istakao da potražuje starija iskusna lica, s obzirom da su mladi danas nezainteresovani za ovu vrstu posla.

Nezaposlena Јelena Kovačević diplomirani je ekonomista i već 13 godina traži posao u struci.

- Nade su male jer je na dobojskoj regiji jako teško naći posao u struci - rekla je Kovačevićeva i navela da je spremna da radi i na poslovima koji nisu njena struka.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vlado Blagojević rekao je da Treći sajam obrazovanja odraslih i zapošljavanja organizuju Savjetodavno tijelo za zapošljavanje Doboja, dobojska Filijala Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Gradska uprava.

On je istakao da će danas poslodavci i nezaposleni biti u prilici da neposredno iskažu potrebe i afinitete za obavljenje određenih poslova.

- Ove godine svi oni koji žele da se dokvalifikuju ili prekvalifikuju imaće priliku da na štandovima obrazovnih ustanova dobiju neophodne informacije za osposobljavanje za ona zanimanja koja su potrebna realnom sektoru - naveo je Blagojević.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Doboju Aleksandar Goganović rekaoje da je današnji sajam primjer dobre prakse kada se u rješavanju problema uključe sve relevantne institucije i da je generalno zadovoljan zainteresovanošću učesnika.

Treći sajam obrazovanja odraslih i zapošljavanja održava se u sali Skupštine grada do 14.00 časova.