latinica  ћирилица
04/12/2019 |  12:08 ⇒ 05/12/2019 | 11:52 | Autor: SRNA

"Pismo nepoznate žene" pred publikom u I.N.Sarajevu

Prva monodrama u takmičarskom programu 24. Festivala malih scena i monodrame, "Pismo nepoznate žene", biće izvedena večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a nakon nje slijedi predstava "Nedozvani" pozorišta "NASTeatar" iz Gornjeg Milanovca.
Festival malih scena i monodrame - Foto: ilustracija
Festival malih scena i monodrameFoto: ilustracija

Monodramu je prema tekstu Štefana Cajga režirao Milan Mađarev, a igra je glumica Svetlana Sretenović.

Јug Radivojević režirao je "Nedozvane" prema tekstu Momčila Nastasijevića, a u predstavi igraju Strahinja Blažić, Marija Stokić, Anita Stojadinović, Aleksandra Ristanović, Tatjana Dimitrijević i Ivan Perković.

Prethodno, u 17.00 časova biće promovisana knjiga "Vetruška u danima neba", autora Gorana Labudovića Šarla koji je ove godine dobio nagrade "Zlatna sova" i Liplje.

U Istočnom Sarajevu sinoć je počeo Međunarodni festival malih scena i monodrame, u okviru kojeg publiku očekuje bogat i takmičarski i prateći program.

Publici se na otvaranju Festivala u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavilo Narodno pozorište Republike Srpske predstavom "Usamljeni Zapad".

Mlada glumačka ekipa koju čine Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Danilo Kerkez i Nataša Perić podsjetili su na otuđenost koja često vlada i među najbližim članovima porodice i na snagu oproštaja i poslije najgorih stvari koje ih zadese.

Pet kamernih predstava i četiri monodrame ocjenjivaće stručni žiri u sastavu predsjednik - teatrolog i pozorišni kritičar iz Njemačke Nina Mazur, te članovi režiser Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

U holu Kulturnog centra otvorena je i prodajna izložba slika nastalih u junu na Likovnoj koloniji "Beli vuk 2019" na Tvrdimićima.

Likovni kritičar iz Banjaluke Aleksandar Saša Grandić rekao je Srni da ta likovna manifestacija spada u red takozvanih sabornih likovnih kolonija.

- To potvrđuje činjenica da je primarna tendencija organizatora da se spajanjem uzrasno i obrazovno različitih umjetnika dobije stvarni presjek položaja i značaja likovne umjetnosti u ovom dijelu Republike Srpske - rekao je Grandić.

Grandić je poručio da buduće okvire ove likovne smotre i selekciju učesnika treba tražiti u kvalitativnom, a ne geografskom smislu, čime će likovni život, ne samo Istočnog Sarajeva, nego i cijele Republike Srpske biti unaprijeđen.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja smotra u Tvrdimićima već je zaslužila epitet generacijskog dijaloga, jer je okupila i mlade i zrelije, i akademske i slikare amatere koji se bave naivom.

- Upravo je stvaralački dijalog među učesnicima osnova da se dođe do višeg nivoa kvaliteta ukupne likovne produkcije na prostoru gdje se kolonija održava i da se na taj način oživi i ojača opšti kulturni život neke sredine, jer se na bazi fundusa kolonije stvara osnova za izgradnju umjetničkih galerija u kojima one prije početaka rada kolonije nisu ni postojale - zaključio je Grandić.

Јedan od 20 učesnika ove kolonije, akademski slikar Miloš Popović, istakao je da su autori ostavili značajan opus radova koji su izloženi, a sredstva ostvarena prodajom tih ostvarenja, na inicijativu umjetnika, biće usmjerena u nastavak izgradnje Umjetničke galerije u Istočnom Novom Sarajevu.

U narednim danima, u pratećem programu Festivala, koji traje do subote, 7. decembra, od 17.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće organizovane promocije knjiga, monodrame su na programu od 18.30 časova, a u 20.30 časova biće igrane predstave.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Turistička organizacija "Јahorina" grada Istočno Sarajevo.

Festival malih scena i monodrame počeo je ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno-umjetničke djelatnosti "Srna fest".

Festival monodrama Republike Srpske imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Otvaranju festivala prisustvovao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, predstavnici gradske i lokalne vlasti, kao i kulturnog i javnog života Istočnog Sarajeva.