latinica  ћирилица
04/12/2019 |  13:08 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

Banjaluka dobija naučno-tehnološki park

Grad Banjaluka priprema projekat novog naučno-tehnološkog parka, koji ne bi bio klasična poslovna zona, već zona novih informacionih tehnologija i kreativnih industrija. Najavio je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na otvaranju konferencije o značaju digitalne transformacije i konceptu "pametnih gradova", koja se danas i sutra održava u Banskom dvoru.
Igor Radojičić  (Foto:banjaluka.rs.ba) -
Igor Radojičić (Foto:banjaluka.rs.ba)

- Grad ima interes da razvija jednu ovakvu zonu, koja bi bila atraktivna za domaću, prije svega mlađu radnu snagu, da ovdje ostanu, da dobro zarađuju i da rade za bilo koju kompaniju širom svijeta - naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, Grad je do sada dao punu podršku Inovacionom centru Banjaluka, dodjelom prostora za startap preduzeća.

- Tu je proširen kapaciet i povećan prostor koji im je na raspolaganju. Međutim, to još nije dovoljno, ukoliko želimo da gledamo strateški. Zato pokrećemo ovaj novi projekat koji vidimo kao izuzetnu razvojnu šansu - naveo je on.

On je naglasio da je Grad Banjaluka u svojoj Strategiji razvoja kao jedan od četiri cilja, postavio i razvoj "pametnog grada", što znači razvoj digitalnih platformi i tehnologija u svim segmentima, od elektronske uprave i administracije, pa do komunalnih usluga, saobraćaja i slično.

- Već radimo na nizu pojedinačnih projekata, a od 1. januara naredne godine Banjaluka treba da bude u pilot projektu izdavanja elektronske građevinske dozvole. Tu je i cijeli niz rješenja po pojedinim sektorima od automatizovane topalne, pa do novih javnih poziva koji su u toku za moderna rješenja i popravke u regulisanju saobraćaja - zaključio je Radojičić.

Prva konferencija posvećena digitalnoj transformaciji i konceptu "pametnih gradova" pod nazivom "Forvard" okupila je preko 300 učesnika, a svečano ju je otvorila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Prvi dan konferencije biće posvećen digitalnoj transformaciji i njenom značaju za društvo u cjelini. Tokom drugog dana biće riječi o i "pametnim rješenjima" u lokalnim upravama koji nude mogućnost za značajno unapređenje usluga koje pružaju građanima.

Konferencija "Forvard" održava se u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, viosko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra Banjaluka uz podršku kompanija M:tel i Prointer i generalno medijsko pokroviteljstvo Radio-televizije Republike Srpske.