latinica  ћирилица
04/12/2019 |  13:24 ⇒ 20:58 | Autor: SRNA

U manastiru Gomionica otvoren muzej koji čuva neprocjenjivu riznicu

U manastiru Gomionica kod Banjaluke danas je otvoren Muzej čija postavka predstavlja dio neprocjenjive riznice ovog manastira.
Otvaranje Muzeja u manastiru Gomionica - Foto: SRNA
Otvaranje Muzeja u manastiru GomionicaFoto: SRNA

Muzej je otvoren u okviru duhovne svečanosti povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i manastirske slave Vavedenja Presvete Bogorodice, a osveštao ga je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem uz sasluženje sveštenstva.

- Ovaj izložbeni prostor bio je neophodan da bi bila sagledana misija manastira Gomionica. Ovdje su izloženi samo dijelovi ostataka, odnosno preostali eksponati Gomionice, gdje je bila i Kočićeva škola, koja je kratko radila, ali imamo šta da pokažemo - rekao je vladika Јefrem u obraćanju okupljenima.

Јedan od autora muzejske postavke Ljiljana Ševo istakla je da je izložena neprocjenjiva riznica Gomionice.

"Izloženi eksponati dio su blaga riznice ovog manastira i čine ih ikone, duborezi, stare rukopisne i štampane knjige, predmeti od metala kao što su krstovi, bogoslužbeni predmeti, te svijećnjaci, kamena plastika, tekstil i slično", rekla je Ševo.

Prema njenim riječima, posebnu vrijednost ove kulturne baštine predstavljaju freske u manastirskoj crkvi.

- U Gomionici se nalazi zbirka ikona od 16. do 19. vijeka, zbirka rukopisnih knjiga od 14. do 18. vijeka, te knjiga iz starih srpskih štamparija iz 16. vijeka - naglasila je ona.

Radove u Muzeju manastira Gomionica realizovao je Republički sekretarijat za vjere u saradnji sa Eparhijom banjalučkom u okviru Projekta obilježavanja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji je usvojila Vlada Republike Srpske.

Muzejsku postavku pripremili su stručnjaci iz Republike Srpske - profesori Ljiljana Ševo i Danijel Dojčinović, akademik Milivoje Unković, te stručnjaci Muzeja Republike Srpske Dijana Egić, Đurđica Bjelošević i Ranko Јungić.

U 2020. godini očekuje se završetak kapitalne foto-monografije o manastiru Gomionica, kao i sređivanje i formiranje manastirske biblioteke, koja sadrži zavidnu kolekciju ruskih štampanih knjiga iz 17. i 18. vijeka.

Otvaranjem muzeja, manastir Gomionica, kao veliki duhovni centar, omogućava vjernicima, a posebno učenicima i studentima, uvid u veličinu umjetničkih i kulturnih dostignuća predaka unazad 600 godina.

Osveštavanju i svečanom otvaranju Muzeja prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i drugi predstavnici društvenog i javnog života.

U okviru programa duhovne svečanosti jutros je služena Sveta arhijerejska liturgija.