latinica  ћирилица
04/12/2019 |  14:07 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Prijedor izrađuje stratešku procjenu uticaja rudnika "Omarska" na životnu sredinu

Grad Prijedor odabrao je Јavnu naučnoistraživačku ustanovu Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske za izradu Strateške procjene uticaja na životnu sredinu Izmjene dijela Regulacionog plana Rudnika željezne rude "Omarska".
Rudnik Omarska - Foto: ilustracija
Rudnik OmarskaFoto: ilustracija

Izrada procjene koju će raditi ovaj institut koštaće 4.446 KM sa uračunatim PDV-om.

Na postupak javnih nabavki, osim ovog instituta, konkurentske zahtjeve dostavila su još dva ponuđača, ali je Institut za građevinarstvo Banjaluka ponudio višu cijenu /6.786 KM sa PDV-om/, dok je ponuda banjalučke firme "V&Z Zaštita" odbačena kao neprihvatljiva, budući da nije ispunjavala uslove tendera.

Skupština grada Prijedora donijela je u junu odluku o izradi Strateške procjene uticaja na životnu sredinu Izmjene dijela Regulacionog plana Rudnika željezne rude "Omarska" i preostalog dijela područja obuhvata tog plana.

Izmjena plana uslov je za nastavak aktivnosti na području Rudnika "Omarska" i odvijanje drugih pratećih aktivnosti kao što su izgradnja prečistača otpadnih voda, regulacija vodotoka rijeke Gomjenice, uređenje saobraćajnih površina i izgradnja novog odlagališta otkrivke.

Od ranije je predviđena i mogućnost tehničke i biološke rekultivacije kopova i okolnog područja u smislu ublažavanja posljedica degradacije terena pri eksploataciji rude.