latinica  ћирилица
04/12/2019 |  14:14 | Autor: SRNA

Veterani Srpske: Uvesti mjesečnu naknadu za nezaposlene borce

Udruženje građana Veterani Republike Srpske dostavilo je Vladi Srpske inicijativu da donese uredbu kojom bi bila uvedena mjesečna finansijska naknada za 9.440 nezaposlenih boraca-veterana koji su na evidencijama Zavoda za zapošljavanje Srpske.
Veterani Republike Srpske - Foto: RTRS
Veterani Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja Duško Vukotić rekao je da je za te namjene potrebno godišnje izdvojiti između 25 i 30 miliona KM.

- Ako je predviđeni budžet Srpske za narednu godinu oko 3,4 milijarde KM, onda je iznos koji treba izdvojiti za nezaposlene borce manji od jednog procenta budžeta. Vladi smo predložoli da svaku stavku u budžetu Srpske umanji za jedan procenat i da će tako riješiti ovo pitanje - rekao je Vukotić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da su iz Vlade zvanično obaviješteni da će premijer Srpske Radovan Višković po povratku iz Kine u vrlo kratkom periodu primiti delegaciju veterana sa kojom će razgovarati o ovom pitanju.

Vukotić je naglasio da ovo udruženje ima tri cilja - ustavno određenje borca, objavljivanje registra boraca Vojske Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te usvajanje novog zakona o pravima boraca.

- Kada je riječ o prvom cilju, nadležno odbor Narodne skupštine je usvojio našu inicijativu. U vezi sa drugim ciljem mogu da potvrdim da je registar boraca sačinjen i nalazi se u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite i čeka se odluka Vlade Srpske ili Narodne skupštine da bude objavljen - rekao je Vukotić i dodao da je Federacija BiH to već uradila.

On kaže da je udruženje dostavilo Narodnoj skupštini nacrt zakona o pravima boraca u Srpskoj. Kako je dodao, zbog dugotrajne procedure u vezi sa usvajanjem zakona, ovo udruženje je dostavilo inicijativu o hitnom uvođenju finansijske naknade za nezaposlene borce.

- Pozdravljamo svaki potez Vlade na povećanju plata, ali bi trebalo prvo riješiti pitanja onih koji nemaju ništa - naveo je Vukotić.

Potpredsjednik Skupštine Udruženja Veterani Srpske Mikan Drljača rekao je da bi uredbom trebalo da budu obuhvaćene dvije grupacije - borci od prve do pete kategorije po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, a druga su vojnici koji su tokom odbrambeno-otadžbinskog rata bili na odsluženju vojnog roka.

On je naveo da veterani nisu saglasni sa onim što zastupa Boračka organizacija, odnosno da uslov za ostvarivanje ovog prava bude izrada socijalne karte.

- Predvidjeli smo da osnovni dokumenti za ostvarivanje prava budu rješenje o kategorizaciji, potvrda Zavoda za zapošljavanje, kućna lista, poreska prijava za proteklu godinu u kojoj bi bilo navedeno da domaćinstvo nema prihode veće od prosječne plate u Srpskoj, kao i da podnosilac zahtjeva potpiše izjavu da nema prihoda koji nisu registrovani u Poreskoj upravi - pojasnio je Drljača.

Predsjednik Skupštine Udruženja građana Veterani Srpske Zoran Miljanović rekao je da će Udruženje ove probleme pokušati rješavati putem institucija sistema.