latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:22 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Na sajmu zapošljavanja u Doboju ponuđeno 150 radnih mjesta

Na Trećem sajmu obrazovanja odraslih i zapošljavanja u Doboju, 18 privrednika ponudilo je 150 radnih mjesta. Najviše ponuda je iz oblasti tekstilne, građevinske i metalske industrije, trgovine i zanatskih djelatnosti.

Najtraženiji su šivači u tekstilnoj i obućarskoj industriji, a potom zidari i tesari u građevinskoj industriji. Aleksandra Petrović u tekstilnom pogonu zapošljava 40 radnika.

- Tražimo najmanje četiri šivača. To može biti i neko kreativan za neki drugi posao, a da nije šivač, da ima volju i želju ,a mi ćemo ga naučiti ako treba - izjavila je Petrovićeva.

Vesna Đurić je trgovac, ali je do sada radila mnoge poslove. I dalje ne bira.

- Pa, vidjela sam da traže šivača. Јa nemam iskustvo kao šivač, ali ako bih imala neku adekvatnu obuku, pokušala bih to - rekla je Đurićeva.

Među 4.050 nezaposlenih u Doboju nema šivača. Nedostaje još nekih zanimanja, a koja poslodavci najviše traže.
 
- Tražena su zanimanja varioci, tesari, zidari, moleri i profesori njemačkog jezika - naglasila je rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje u Doboju Sandra Tatić.

Svoju ulogu u zapošljavanju ima i lokalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

- Nama svakodnevno dolaze mlade osobe kako bismo im pomogli, pretežno oko izrade biznis planova, ali traže i bespovratna sredstva preko startapova koje daju Vlada Republike Srpske i razni međunarodni donatori - izjavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Doboju Aleksandar Goganović.

- Ove godine svi koji žele da se prekvalifikuju i dokvalifikuju imaće priliku da na štandovima obrazovnih ustanova dobiju informaciju o mogućnostima takvih prekvalifikacija i dokvalifikacija - poručio je zamjenik gradonačelnika Doboja Vlado Blagojević.

Osim privrednika, na sajmu se pojavilo i šest škola stranih jezika i ustanova koje se bave obrazovanjem starijih lica.