latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:35 | Autor: TANЈUG

Zabranjen ulazak Maduru i njegovim saradnicima u 15 zemalja

Petnaest američkih zemalja složile su se da zabrane putovanja u njihove zemlje 29 Veneceluanaca, uključujući i predsjedniku Nikolasu Maduru.
Nikolas Maduro (AP/Ariana Cubillos) - Foto: AP
Nikolas Maduro (AP/Ariana Cubillos)Foto: AP

U sklopu diplomatskih napora da prisile Madura da podnese ostavku, zabranjen je ulazak i njegovim bliskim saveznicima u 15 zemalja.

Na sastanku u Bogoti, između ostalih, su učestvovali predstavnici Argentine, Brazila, SAD-a, Kolumbije, Čilea i Perua, potpisnice Međuameričkog ugovora o uzajamnoj pomoći, sporazuma koji obećava uzajamnu obranu članica Organizacije američkih država, prenio je Rojters.

Ta grupa je u septembru prihvatila identifikaciju, sankcionisanje i izručenje vodećih članova veneceluanske vlade koji su, kako je rekla, povezani sa pranjem novca, trgovinom drogom i terorizmom.

Na listi onih kojima je zabranjeno putovanje u 15 zemalja TIAR-a su najvažniji Madurovi saveznici poput ministra spoljnih poslova Horhea Areasa, ministra obrane Vladimira Padrina, potpredsejdnice Delsi Rodriges i Diosdada Kabela, koji je broj dva u vladajućoj Socijalističkoj stranci.

Kabelo je odbacio mjere zemalja TIAR-a.

- Odbacujem imperijalistički pokušaj i pokušaje saveznika Severne Amerike koji dolaze i uključuju se u unutrašnja pitanja Venecuele. Venecuela zahteva poštovanje - rekao je Kabelo, poslije marša održanog protiv sastanka u Karakasu.

Oko 500 ljudi povezanih sa Madurom je već pod različitim sankcijama, rekao je Hulio Borges, koji je učestvovao na sastanku kao predstavnik venecuelanskog opozicionog čelnika Huana Gvaida, koji je proglasio Madurov ponovni izbor 2018. nelegitimnim.