latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:38 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska ima stav - ostajemo vojno neutralni (FOTO)

Predsjedništvo BiH boravi u posjeti Sloveniji. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik naglasio je da u BiH nema konsenzusa u vezi sa članstvom u NATO savez, te da Republika Srpska ostaje pri stavu o vojnoj neutralnosti.

U razgovoru sa predsjednikom Borutom Pahorom najvažnija tema bila je migrantska kriza.

Dodik je naglasio da Republika Srpska i BiH ne žele da budu kolateralna šteta i da taj problem treba da rješava Evropska unija. Pahor je istakao da razumije takav stav jer je jasno da migranti do BiH pređu zemlje Evropske unije.

Problem migrantske krize ne može da padne na teret BiH - zaključak je sastanka u Ljubljani. Ono što očekujemo od Evropske unije je da spriječi prolazak migranata do BiH, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Mi u Republici Srpskoj nećemo da otvorimo stacionare za migrante. To pitanje treba rješavati u Grčkoj i Bugarskoj koje su u EU i preko kojih nama dolaze migranti. Mi nemamo ni uslova niti želimo da se oni zadržavaju u BiH - konstatovao je Dodik.

Sastanak u Ljubljani (Foto: RTRS)

Slovenija razumije ovakav stav i spremna je da u Briselu bude zagovornik sistematskog pristupa rješavanja problemu ilegalnih migracija, potvrdio je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

- Problem ilegalnih migracija možemo riješiti samo na granicama Evropske unije - naglasio je Pahor.

Evropske integracije zemalja zapadnog Balkana moraju biti ubrzane i Slovenija će zastupati stav da taj proces treba da bude otkočen, najavio je Pahor. Јedna od tema bilo je i najavljeno odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, zapadnoj granici BiH i Republike Srpske sa Hrvatskom. Stav Republike Srpske je jasan - odlagalište na toj lokaciji je neprihvatljivo.

- Slovenija je ponudila lokaciju nuklearke Krško, ali Hrvatska želi svoju lokaciju. Svjesni smo da je lokacija Trgovske gore sporna za BiH - poručio je Pahor.

Ljubljana - sastanak članova Predsjedništva BiH sa delegacijom Državnog zbora Slovenije (Foto: SRNA)

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su i sa predsjednikom slovenačkog parlamenta Dejanom Židanom, a sutra će održati predavanje na Univerzitetu u Ljubljani.