latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:10 | Autor: SRNA

Beograd neće smanjivati saradnju sa Rusijom uprkos pritiscima

Srbija bez obzira što se nalazi na evropskom putu neće smanjivati obim saradnje, ni biti manji prijatelj Rusiji uprkos pritiscima, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Moskva, Rusija (Foto: MIP Rusije) -
Moskva, Rusija (Foto: MIP Rusije)

- Mi ćemo naše prijateljstvo da gajimo, bliskost da čuvamo, bratstvo da baštinimo. To nam niko ne može oduzeti, bez obzira koliki pritisci bili - rekao je Vučić poslije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

On je na konferenciji za novinare sa Putinom rekao da su imali veoma dobre i sadržajne razgovore, te zahvalio ruskom predsjedniku na svemu što radi za Srbiju.

- Smatramo da je 1999. godine odlučivao Putin u Rusiji da ne bismo bili ni bombardovani /od strane NATO/. Takođe, nikada ne možemo da zaboravimo 2015. godinu kada nas je Putin spasio žiga sramote koji bio na našem čelu ukoliko bismo bili proglašeni genocidnim narodom u Savetu bezbednosti UN - rekao je Vučić.

On je zahvalio Putinu za doprinos razvoju odnosa dvije države u svim sferama i što poštuje nezavisnost Srbije i pravo da sama donosi odluke.

Vučić je naveo da je Putinu predao pismo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, dodavši da je jedna od tema razgovora bila i završetak Hrama Svetog Save na Vračaru, što bi moglo biti gotovo iduće godine, te da će ruski predsjednik tada doći u Beograd.

On je ponovio da Beograd računa na podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama, ali i da Moskva računa na podršku Srbije.

- Ne postoji dokument za koji bi Rusija glasala protiv interesa Srbije i obrnuto - naglasio je Vučić i zahvalio Moskvi što podržava međunarodno pravo, kao i zbog stalne i čvrste podrške kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

Vučić je istakao da je dobio uvjeravanja Putina da će Srbija moći da kupi dodatne količine ruskog gasa i da sa izvjesnošću može da očekuje prvi i drugi kvartal naredne godine.