latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:31 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Borel: Vrata evrointegracija i dalje otvorena za BiH

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozef Borel pružio je danas u Briselu punu podršku evropskoj perspektivi i nastavku procesa proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Borel je, govoreći na sastanku članova Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove sa delegacijama parlamenata država članica EU i zemalja zapadnog Balkana, naglasio da ovom regionu ne može biti uskraćena evropska perspektiva budući da su mir i bezbjednost ovog dijela Evrope istovremeno i mir i bezbjednost u EU.

On je na sastanku, kojem su prisustvovali i predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara i predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Asim Sarajlić, istakao da je EU jedina koja zemljama zapadnog Balkana može ponuditi rješenja za održiv razvoj, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Borel je parlamentarcima iz zemalja zapadnog Balkana poručio da ne budu razočarani najnovijim dešavanjima unutar EU u vezi sa procesom proširenja, te da nastave sa reformama i ispunjavanjem uslova za punopravno članstvo u EU.

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu, Bradara i Sarajlić učestvovali su i u radu okruglog stola na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana, sa kojeg su najviši evropski zvaničnici jasno poručili da vrata integracija za BiH i sve zemlje regiona ostaju otvorena.