X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:39 | Izvor: SRNA

Ćulum: Mektić će sutra MUP-u Srpske dostaviti imena 24 povratnika iz Sirije

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je Srni da ga je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić obavijestio da će Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske sutra dostaviti spisak imena 24 povratnika iz Sirije.
Darko Ćulum - Foto: RTRS
Darko ĆulumFoto: RTRS

Ćulum je ranije izjavio Srni da na današnjoj sjednici Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma, kojoj je prisustvovao predstavnik MUP-a Srpske, nisu saopštena imena povratnika iz Sirije u BiH.

- Uopšte nije bilo govora o imenima lica koja treba da dođu u BiH. U ovom trenutku bezbjednosne agencije raspolažu samo informacijom da treba da dođu 24 osobe, a u pitanju su žene i djeca - naglasio je Ćulum.

On je rekao da je Udarnoj grupi od ranije poznat stav MUP-a Republike Srpske - da traže da se saopšti identitet lica koja treba da se vrate u BiH, da se provjere njihovi identiteti i da se utvrdi da li su državljani BiH.

Ćulum je istakao da sva ta lica koja se vraćaju moraju prvo da se provjere kod bezbjednosnih agencija, da se vidi kakva postoje saznanja o njima.

- Ona lica za koja se utvrdi da nisu državljani BiH, neće biti primljena u BiH. Lica za koja budu postajali osnovi sumnje da su učestvovala na ratištima u određenim grupacijama ili terorističkim organizacijama, kao i lica za koja postoje osnovi sumnje da su počinila krivična djela biće procesuirana - naglasio je Ćulum.

Direktor Policije Republike Srpske je istakao da za sva druga lica koja su radikalizovana u Siriji ili su bili pripadnici određenih grupacija, bez obzira da li je riječ o ženama ili djeci, treba da idu u proces resocijalizacije.

Kada je riječ o djeci i njihovom državljanstvu, Ćulum je pojasnio da postoji posebna zakonska procedura.

- Ako djeca ostvaraju pravo na državljanstvo na osnovu roditelja onda će ići u proces za prijem u državljanstvo - rekao je Ćulum.

On je naveo da ona lica koja su izgubila državljanstvo BiH, odnosno koja su se odrekla državljanstva ne treba vraćati u BiH.

Ćulum je rekao da je na sjednici Udarne grupe, koja je održana u Tužilaštvu BiH u Sarajevu, rečeno da nije definitivno da će ova grupa lica doći u subotu u BiH, te da postoji mogućnost da dođu par dana kasnije.