latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:45 ⇒ 16:48 | Autor: SRNA

Ćeranić: OBA ne smije da krije imena povratnika iz Sirije

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić izjavio je danas Srni da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH inicirala odluku Predsjedništva BiH da budu prihvaćena 24 državljanina BiH povratnika iz Sirije, ali da ne želi da saopšti njihova imena, te istakao da MUP Republike Srpske ima puno pravo da zna ko dolazi radi preduzimanja mjera.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Ćeranić je rekao da bi državljani BiH iz Sirije trebalo da stignu u subotu, 7. decembra, posebnim avionom koji će sletjeti na sarajevski aerodrom.

- Neobično je da iz OBA nisu željeli da kažu imena ljudi koje očekuju, pravdajući se time da još ne znaju ko treba da stigne. Oni su imali kontakt sa međunarodnim faktorima, odnosno sa američkim snagama koje u Siriji zajedno sa jedinicama Kurda kontrolišu te kampove - naveo je on.

Prema njegovim riječima, posebna tema je to što se ti podaci kriju od onih koji iskreno žele da se pozabave ovim pitanjima, a to je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je rekao da je, s obzirom na to da OBA krije podatke, neizvjesno kako će institucije BiH koje su nadležne za smještaj, resocijalizaciju i deradikalizaciju organizovati svoju djelatnost.

Ćeranić ističe da bi punoljetna lica koja se vraćaju iz Sirije trebalo saslušati u vezi sa njihovim položajem, ulogom u toj zemlji, načinu odlaska i drugim pitanjima.

- Sada se govori o ženama i djeci, ali u narednom kontingentu trebalo bi da budu oni koji su se latili oružja u Siriji. Bilo ko od njih kada boravi na području BiH jeste potencijalna prijetnja za sve u BiH i svaki grad, a ne samo za jedan entitet. MUP Srpske ima puno pravo da zna ko dolazi iz Sirije kako bi mogao da preduzme svoje preventivne i opertativne mjere i radnje - rekao je Ćeranić.