X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/12/2019 |  17:56 ⇒ 18:08 | Izvor: SRNA

Promovisan roman "Vetruška u danima neba"

U okviru pratećeg programa 24. Festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu večeras je promovisan roman "Vetruška u danima neba", koji je osvojio književnu nagradu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske "Zlatna sova" za najbolji neobjavljeni roman u ovoj godini, čiji je autor Goran Labudović Šarlo.
Istočno Sarajevo: promocija romana - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: promocija romanaFoto: SRNA

Tokom promocije rečeno je da ovaj roman predstavlja "bezvremenu, duboko potresnu i ljudsku priču, uvijek blisku životima pojedinaca nespremnih da prihvate materijalno kao jedini pokretački motiv, već sposobnim za podnošenje lične žrtve zarad viših ciljeva i onoga što prepoznajemo kao opšte dobro".

- Osim istorije o gradnji Velikog bačkog kanala, koji je na području Vojvodine realizovala Austrougarska monarhija u periodu od 1793. do 1801 - predstavljene kroz sudbinu braće Kiš, naročito inženjera Јozefa Kiša, i njihovo nestajanje u moru intriga, a potom aluzije na savremenu političku scenu Srbije reprezentovanu uzaludnim naporima Kišovog dalekog potomka da istaknutu političku funkciju usmjeri ka ekonomskom razvoju zemlje - navodi se u recenziji ovog književnog djela.

Posebno mjesto u romanu, ističe se u recenziji, čine vješto upleteni segmenti, koji osvjetljavaju istoriji poznat težak položaj Srba i njihovu ulogu u funkcionisanju državnog sistema Monarhije.

O knjizi su govorili predstavnik Zavoda Dejan Kerleta i profesor Filozofskog fakulteta Pale Željka Pržulj, a odlomke romana čitao je narator Ilija Mimić.

Iako najavljen, autor nije bio u mogućnosti da večeras, zbog iznenadnih obaveza, prisustvuje promociji romana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.